Ce este pesta porcina africana?


Pesta porcina Africana este o boala virala cauzata de un virus ADN complex, care afecteaza numai speciile porcine de orice rasa sau varsta. Apare la porcii domestici, facoceri, mistreti europeni si porci salbatici americani.

Boala este prezenta in Africa, in special in multe tari situate la sud de Sahara, in majoritatea carora boala este endemica. In Europa de Vest, Pesta porcina Africana este inca endemica in Sardinia. In 2007, virusul Pestei porcine africane s-a raspandit in tarile Trans Caucaz si Federatia Rusa.

Virusul Pestei Porcine Africane este transmis in Africa de capuse, insa se transmite cu usurinta si prin contactul direct cu animalele infectate (porci domestici, mistreti) sau indirect prin furaje, apa, asternut, alte materiale, mijloace de transport contaminate cu secretiile si excretiile provenite de la animalele contaminate sau prin imbracamintea contaminata a crescatorilor de porci si a medicilor veterinari. Focare de pesta porcina africana la mistreti si porci domestici au aparut recent in Europa de Est (Caucaz, Ucraina, Rusia, Belarus, Statele Baltice, Republica Ceha, Ungaria, Romania, Republica Moldova), in America de Sud si Caraibe (Republica Dominicana). Pesta porcina africana a ajuns in august 2018 in China, care este cel mai mare producator mondial de carne de porc, fiind responsabila pentru aproape jumatate din populatia mondiala de suine.

in Romania, primul focar de Pesta Porcina Africana a fost confirmat in vara anului 2017 de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala in Satu-Mare. In 2018, in Romania au fost confirmate 645 de focare de pesta porcina africana la porcii domestici si 30 cazuri la mistreti,  au fost gasiti 268 de porci decedati si au fost sacrificati 2080 de porci.

Pesta Porcina Africana provoaca pierderi economice mari din cauza depopularii catastrofale a fermelor de porci in zonele afectate prin decesul si sacrificare lor, punerea in aplicare a masurilor sanitare si impunerea restrictiilor comerciale. Pesta porcina africana este o boala transfrontaliera care se poate raspandi rapid de la o tara la alta si este una dintre cele mai periculoase boli ale porcinelor, fiind inclusa in lista A a Organizatiei mondiale pentru sanatate animala (OIE).

Cum se manifesta Pesta Porcina Africana?


Semnele clinice si rata mortalitatii pot varia in functie de virulenta virusului si de tipul / specia de porc:

Formele acute de Pesta Porcina Africana se caracterizeaza prin febra ridicata, depresie, anorexie si pierderea poftei de mancare, hemoragii la nivelul pielii (inrosirea pielii la urechi, abdomen si picioare), avort la scroafele insarcinate, cianoza, varsaturi, diaree si moarte in intervalul 6-13 zile (sau pana la 20 de zile). Rata mortalitatii poate fi de pana la 100%.

Formele subacute si cronice sunt cauzate de virusuri putin sau moderat virulente, care produc semne clinice mai putin intense care se manifesta perioade mult mai lungi. Ratele mortalitatii sunt mai mici, dar pot totusi sa varieze intre 30-70%. Simptomele bolii cronice includ pierderea in greutate, febra intermitenta, semne respiratorii, ulcere cronice ale pielii si artrita.

Diferite tipuri de porci pot avea o susceptibilitate diferita la infectia cu virusul Pestei Porcine Africane.

Cum se transmite acest virus?


Epidemiologia Pestei Porcine Africane este complexa si variaza in functie de mediul inconjurator, tipurile de sisteme de productie a porcilor, prezenta / absenta tipului de capusa care transmite boala, comportamentul uman si prezenta / absenta porcilor salbatici.
Pesta Porcina Africana se poate transmite prin:

  • contact direct cu porci domestici sau salbatici infectati;
  • contact indirect, prin ingestia de materiale contaminate (de ex. deseuri alimentare, furaje sau gunoi);
  • materiale contaminate sau vectori biologici (capuse moi ale genului Ornithodoros) acolo unde acestia sunt prezenti.

Este periculoasa pentru om?

Pesta Porcina africana nu este o amenintare la adresa sanatatii umane, deoarece este o boala non-zoonotica, adica o boala a animalelor care nu infecteaza oamenii. 
Pesta Porcina Africana nu se transmite la om, chiar chiar daca acesta consuma carnea de la un animal infectat cu acest virus sau vine in contact direct cu animalele bolnave. Din pacate, prin nerespectarea masurilor de biosecuritate, omul poate cu usurinta sa raspandeasca boala de la o gospodarie la alta.

Daca nu este periculoasa pentru om de ce trebuie sacrificate si incinerate animalele bolnave?


Din fericire, acest virus nu se transmite la om. Cu toate acestea, oamenii pot deveni purtatori ai virusului odata ce au consumat carne de porc infestata si pot raspandi boala. De aceea, pentru a preveni raspandirea bolii nu se recomanda consumul de carne infectata.
De asemenea, virusul poate supravietui chiar daca carnea a fost procesata sau conservata. Se recomanda sacrificarea animalelor contaminate si incinerarea carcaselor acestora pentru a distruce focarele de infectie si a preveni raspandirea bolii.
 

Riscuri

Pesta porcina africana este o boala aflata pe lista Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala (OIE). Aceasta inseamna ca este o boala transmisibila, grava cu potential mare de raspandire rapida, indiferent de frontierele nationale, are consecinte socio-economice sau de sanatate publica grave si are o importanta majora in comertul international de animale si produse animale.

Tratament sau vaccin

Vaccin - Nu exista niciun vaccin pentru combaterea acestui virus. Totusi, UE a alocat o suma substantiala de fonduri pentru cercetarea vaccinurilor pentru Pesta Porcina Africana prin intermediul celui de-al saselea si al saptelea proiect-cadru de cercetare, dar nu exista inca un vaccin.


Preveninrea

Prevenirea in tarile neafectate de boala depinde de punerea in aplicare a politicilor de import adecvate si a masurilor de biosecuritate, asigurandu-se ca nici porcii vii infectati si nici produsele din carne de porc nu sunt introduse in zone neafectate de Pesta Porcina Africana. Aceasta include asigurarea eliminarii corespunzatoare a deseurilor alimentare de la aeronave, nave sau vehicule provenite din tarile afectate si controlul importurilor ilegale de porci vii si produse de porc din tarile afectate.

Se pot folosi masuri sanitare clasice, inclusiv detectarea timpurie si sacrificarea animalelor (cu eliminarea corespunzatoare a carcaselor si a deseurilor); dezinfectarea minutioasa; instituirea carantinei si restrictionarea mutarii animalelor din zonele afectate de virus; supravegherea si investigatia epidemiologica detaliata; masuri stricte de biosecuritate la ferme.

Dupa cum s-a observat in Europa si in unele regiuni din Asia, transmisia virusului Pestei Porcine Africane pare sa depinda in mare masura de densitatea populatiei de mistreti si de interactiunea lor cu fermele de porci cu biosecuritate scazuta. Cunoasterea si buna gestionare a populatiei de mistreti, precum si coordonarae intre serviciile veterinare, autoritatile de animale salbatice si silvice sunt necesare pentru a preveni si controla cu succes Pesta Porcina Africana.


Surse:
https://ec.europa.eu/food/animals/animal-diseases/control-measures/asf_en
https://ro.wikipedia.org/wiki/Pest%C4%83_porcin%C4%83_african%C4%83
https://www.oie.int/en/animal-health-in-the-world/animal-diseases/african-swine-fever/