Ce este pneumonia

Pneumonia este o infecție care inflamează săculeții cu aer într-unul sau în ambii plămâni. Când apare pneumonia, acești saculeți se inflamează si se umplu cu lichid sau puroi (material purulent), provocând tuse cu flegmă sau puroi, febră, frisoane și dificultăți de respirație. Pneumonia poate fi provocată de o varietate de organisme, inclusiv bacterii, virusuri și ciuperci.

Pneumonia poate varia în intensitate de la forme ușoare până la forme grave care pot pune viața în pericol. Este cel mai grav pentru sugari și copii mici, persoanele de peste 65 de ani și persoanele cu probleme de sănătate sau cu sistem imunitar slăbit.




Care sunt simptomele pneumoniei

Simptomele pneumoniei variază de la ușor la sever, în funcție de factori precum tipul de germen care cauzează infecția, dar și vârsta și starea generalăde sănătate. Semnele și simptomele ușoare sunt adesea similare cu cele ale unei răceli sau gripe, dar durează mai mult. Acestea pot aparea fie brusc, la 24-48 de ore dupa inflamarea tesutului, fie lent, pe parcursul mai multor zile. Simptomele comune ale pneumoniei includ:
  • Durere în piept atunci când respirați sau tușiți
  • Confuzie sau modificări ale gradului de constientizare mentală (la adulți cu vârsta de 65 și mai în vârstă)
  • Tuse care poate fi seaca, sau productiva, cu expectorarea unui mucus gros, galben, verde, sau maro, care poate contine pete de sange in unele situatii
  • Oboseală
  • Febră, transpirație și frisoane 
  • Temperatura corporală mai mică decât cea normală (la adulții mai mari de 65 de ani și la persoanele cu sistem imunitar slăbit)
  • Greață, vărsături sau diaree
  • Dificultati ale respiratiei, cum ar fi respiratie superficiala si prea rapida, sau taierea respiratiei chiar daca nu faceti efort.
De multe ori, la nou-născuți pneumonia se poate manifesta diferit. Micuții pot să nu prezinte nici un semn de infecție, sau pot să vomite, să aibă febră și să tușească, să fie agitați sau obosiți și fără energie sau să aibă dificultăți în respirație și lipsă de pofta de mâncare.

Când e cazul să mergi la doctor

Consultați medicul dacă aveți dificultăți de respirație, dureri toracice, febră persistentă de 39℃ sau mai mare sau tuse persistentă, mai ales dacă tușiți puroi.

Este deosebit de important ca oamenii din aceste grupuri cu risc ridicat să vadă un medic:

  • Adulți de peste 65 de ani
  • Copii mai mici de vârsta de 2 ani cu semne și simptome
  • Persoanele care suferă de afecțiuni subiancente sau care au sistemul imunitar slăbit
  • Persoanele care fac chimioterapie sau care iau medicamente care suprimă sistemul imunitar
Pentru unii adulți mai în vârstă și persoanele cu insuficiență cardiacă sau cu probleme pulmonare cronice, pneumonia poate deveni rapid o afecțiune ce poate pune viața în primejdie.

Care sunt cauzele pneumoniei

Exist[ o gam[ larg[ de germeni ce pot provoca pneumonie. Cele mai frecvente sunt bacteriile și virusurile din aerul pe care îl respirăm. De obicei, corpul împiedică acești germeni să infecteze plămânii, însă uneori acești germeni pot învinge sistemul imunitar, chiar dacă starea ta de sănătate este în general bună.

Pneumonia este clasificată în funcție de tipul de germeni care o provoacă și de locul în care ați contractat boala.

Pneumonie dobândită în comunitate

Pneumonia obținută în comunitate este cel mai frecvent tip de pneumonie. Apare în afara spitalelor sau a altor unități de îngrijire a sănătății, de obicei in comunitate (domiciliu, serviciu, crese, gradinite, etc.) cauzata de microorganisme comune cu evolutie in general favorabila. Poate fi cauzată de:
Bacterii. Cea mai frecventă cauză a pneumoniei bacteriene este Streptococcus pneumoniae. Acest tip de pneumonie poate apărea de la sine sau după ce ați avut răceală sau gripă. Poate afecta o parte a plămânului (lobul), o afecțiune numită pneumonie lobară.
Organisme asemănătoare bacteriilor. Mycoplasma pneumoniae poate provoca pneumonie. De obicei, produce simptome mai ușoare decât alte tipuri de pneumonie. Acest tip de pneumonie se spune că poate fi dus pe picioare pentru că, de obicei nu este suficient de severă pentru a necesita odihnă la pat.
Fungi. Acest tip de pneumonie este cel mai frecvent întâlnit la persoanele cu probleme cronice de sănătate sau cu sistemul imunitar slăbit, precum și la persoanele care au inhalat doze mari din aceste organisme. Ciupercile care o provoacă pot fi găsite în solurile sau excremente de păsări și variază în funcție de locația geografică.
Virusuri. Unele dintre virusurile care provoacă răceli și gripă pot cauza pneumonie. Virusii sunt cea mai frecventă cauză de pneumonie la copiii mai mici de 5 ani. Pneumonia virala este de obicei usoara, însă, în unele cazuri, poate deveni foarte gravă

Pneumonia nozocomială

Acest tip de pneumonie apare in spital, in special in sectiile de terapie intensiva si are o evolutie severa din cauza germenilor de spital rezistenți la antibioticele uzuale și pentru că persoanele care contractează boala în spital sunt deja bolnave.
Pneumonia dobândită în centrele de îngrijire este o infecție bacteriană care apare atât la persoanele care trăiesc în unități de îngrijire de lungă durată cât și la cele care primesc îngrijiri în ambulatoriu, inclusiv în centrele de dializă renală. Ca și pneumonia dobândită în spital, pneumonia dobândită în centrele de îngrijire poate fi cauzată de bacterii mai rezistente la antibiotice.

Pneumonia de aspirație

Pneumonia de aspirație apare atunci când inhalați alimente, băuturi, vărsături sau salivă în plămâni. Aspirația este mai probabilă dacă ceva vă tulbură reflexul faringian normal, cum ar fi o leziune cerebrală sau o problemă de înghițire, sau consumul excesiv de alcool sau droguri.

Factori de risc în pneumonie
Pneumonia poate afecta pe oricine. Dar cele două grupe de vârstă cu cel mai mare risc sunt:

  • Copii care au 2 ani sau mai mici
  • Persoanele care au 65 de ani sau mai mult

Alți factori de risc includ:

  • Spitalizarea. Aveți un risc mai mare de a face pneumonie dacă vă aflați într-o unitate de terapie intensivă a spitalului, mai ales dacă sunteți conectat la o mașină care vă ajută să respirați (un ventilator).
  • Boala cronică. Aveți mai multe șanse de a face pneumonie dacă suferiți de astm, boli pulmonare obstructive cronice (BPOC) sau boli de inimă.
  • Fumat. Fumatul slăbește sistemul natural de apărare al organismului dvs. împotriva bacteriilor și virusurilor care provoacă pneumonie.
  • Sistemul imunitar slăbit sau suprimat. Persoanele cu HIV / SIDA, care au făcut un transplant de organe sau care primesc chimioterapie sau steroizi pe termen lung, sunt expuse riscului.

Complicații ale pneumoniei

Chiar și cu tratament, unele persoane cu pneumonie, în special cele din grupuri cu risc ridicat, pot prezenta complicații, inclusiv:

Bacteriile din fluxul sanguin (bacteremia). Bacteriile care intră în fluxul sanguin din plămânii tăi pot răspândi infecția la alte organe, ceea ce poate provoca o insuficiență de organ.
Respirație greoaie. Dacă pneumonia dvs. este severă sau aveți boli pulmonare subiacente cronice, este posibil să aveți probleme cu respirația chiar și dacă aveți suficient oxigen. Este posibil să fie nevoie să fiți spitalizat și să folosiți o mașină de respirație (ventilator) în timp ce plămânul se vindecă.
Acumularea de lichide în jurul plămânilor (pleurezie). Pneumonia poate provoca acumularea de lichide în spațiul subțire dintre straturile de țesut care căptușesc plămânii și cavitatea toracică (pleura). Dacă lichidul se infectează, este posibil să fie nevoie să-l scurgeți printr-un tub toracic sau să fie îndepărtat cu o intervenție chirurgicală.
Abcesul pulmonar. Un abces apare dacă se formează puroi într-o cavitate în plămân. Un abces este de obicei tratat cu antibiotice. Uneori, este necesară operația sau drenarea cu un ac lung sau un tub introdus în abces pentru a drena puroiul.


Cum putem preveni pneumonia

Pentru a preveni pneumonia puteți lua în considerare aceste sfaturi:

  • Vaccinarea. Vaccinurile sunt disponibile pentru a preveni unele tipuri de pneumonie și gripă. Discutați cu medicul dumneavoastră despre obținerea acestor vaccinuri. Ghidul de vaccinare s-a schimbat de-a lungul timpului, așa că asigurați-vă că vă revizuiți starea de vaccinare la medic, chiar dacă vă amintiți că ați primit anterior un vaccin contra pneumoniei.
  • Vaccinați-vă copiii. Medicii recomandă un alt vaccin contra pneumoniei pentru copiii mai mici de vârsta de 2 ani și pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani, care prezintă un risc deosebit de boală pneumococică. Copiii care frecventează grădinițele ar trebui să fie vaccinați. De asemenea, medicii recomandă vaccinul gripal pentru copiii mai mari de 6 luni.
  • Păstrați o igienă corespunzătoare. Pentru a vă proteja împotriva infecțiilor respiratorii care uneori duc la pneumonie, spălați-vă mâinile în mod regulat sau folosiți un produs igienizant pe bază de alcool.
  • Nu fumați. Fumatul afectează apărarea naturală a plămânilor împotriva infecțiilor respiratorii.
  • Păstrați-vă sistemul imunitar puternic. Dormiți suficient, faceți exerciții fizice în mod regulat și mențineți o dietă sănătoasă.

Sursa:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pneumonia/symptoms-causes/syc-20354204