Ce este poluarea atmosferica cu particlule?


In ultima vreme se discuta constant despre poluarea cu particule insa putini stiu, sau inteleg cat de periculoasa este aceasta si cum anume ne afecteaza sanatatea pe termen lung. 
Particulele in suspensie din atmosfera reprezinta un amestec complex de particule foarte mici si picaturi de lichid. 

PM10 sunt particule cu diametrul de 10 micrometri sau mai putin, in timp ce PM2,5 sunt particule de 2,5 micrometri sau mai putin in diametru, de obicei sunt descrise ca particule fine. In comparatie, un fir par uman are diametrul de aproximativ 100 micrometri, ceea ce inseamna ca aproximativ 40 de particule fine ar putea fi plasate pe latimea sa.



In general, cu cat este mai mica si mai usoara o particula, cu atat va ramane mai mult in aer. Particulele mai mari (cu diametrul mai mare de 10 micrometri) tind sa se aseze la sol prin gravitatie in cateva ore, in timp ce cele mai mici particule (mai putin de 1 micrometru) pot ramane in atmosfera saptamani si sunt in mare parte indepartate prin precipitatii.  Particulele de aceasta dimensiune pot fi atrase adanc in plamani. Particulele mai mari tind sa fie prinse/oprite in nas, gura sau gat.

Proprietatile chimice ale acestora variaza in functie de sursele de particule. Este important de mentionat ca aceasta clasificare a particulelor nu se face dupa substanta chimica din care sunt compuse, ci dupa marime.

Cum se formeaza aceste particule?

Exista mai multe surse diferite de PM, inclusiv surse naturale si antropice (create de om).
Aceste particule au dimensiuni si forme variabile si pot fi alcatuite din sute de substante chimice diferite.

Majoritatea particulelor se formeaza in atmosfera ca urmare a reactiilor complexe ale substantelor chimice, cum ar fi dioxidul de sulf si oxizii de azot, care sunt poluanti emisi de centralele electrice, industrii si automobile. Altele sunt emise din sure precum santiere, drumuri neasfaltate, campuri, fumuri sau incendii.


Exemple de surse naturale:
  • eruptii vulcanice, 
  • eroziunea rocilor 
  • furtuni de nisip
  • dispersia polenului.

Exemple de surse antropice:
  • activitatea industriala, 
  • sistemul de incalzire a populatiei, 
  • centralele termoelectrice 
  • Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produse/ridicate in aer de pneurile masinilor in deplasare , precum si prin arderile incomplete ale carburantilor (in special la motoarele diesel).

Componenta si dimensiunea acestor particule difera in functie de originea lor.
Astfel, particlulele  rezultate din surse naturale, variaza in diametru intre 1 si 10 micrometri si contin praf, saruri marine si bioaerosoli.
Particulele rezultate din activitatea umana variaza intre 0,1 si 2,5 micrometri si contin: sulfati, nitrati, amoniu, carbon, plumb si materii organice.

Cum ne afecteaza poluarea sanatatea
Expunerea la poluarea cu particule este un pericol pentru sanatatea publica din urmatoarele cauze:
  • Cand sunt inhalate, aceste particule pot ajunge adanc in plamani si cauza sau agrava afectiunile cardiace si pulmonare
  • Expunerea la poluare cu particule poate avea si consecinte socio-economice precum cresterea numarului de vizite la medic, cresterea numarului de internari, cresterea consumului de medicamente care se elibereaza pe baza de reteta, absente indelungate de la scoala sau serviciu.

Poluarea cu particule afecteaza plamanii

Efectele expunerii pe termen scurt (acute):
  •  Tuse
  •  Dispnee (senzatia de lipsa de aer)
  •  Durere in piept
  •  Iritarea ochilor

Efectele expunerii pe termen lung (cronice):
  • Functia pulmonara redusa
  • Dezvoltarea bolilor respiratorii la copii
  • agravarea bolilor pulmonare existente
  • Moartea prematura a persoanelor cu boala pulmonara
  • Cancer pulmonar

In 2013, Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului (IARC) a confirmat ca particulele PM10 si PM2.5 sunt legate de cancerele pulmonare cauzate de poluare. Nu se intelege pe deplin in ce mod aceste particule pot deteriora ADN-ul in celule si pot cauza cancer.

Poluarea cu particule afecteaza inima

Particulele inhalate pot trece din plamani in fluxul sanguin si astfel afecteaza sistemul cardiovascular.
Efectele expunerii pe termen scurt (acute):
  - Batai neregulate ale inimii
  - Atacuri de cord non-fatale

Efectele expunerii pe termen lung (cronice):
  - Agravarea bolilor cardiace existente
  - Moartea prematura a persoanelor cu boli de inima

Categorii de risc
Anumite grupuri prezinta un risc mai mare de boala in cazul expunerii la poluare cu astfel de  particule.
Copii
- Plamanii lor sunt inca in curs de dezvoltare
- Petrec mai mult timp la un nivel ridicat de activitate, ceea ce implica respiratii mai rapide si mai intense, asadar o cantitate mai mare de particule este absorbita in plamani.

Persoane in varsta
- Adesea sufera de boli cardiace sau pulmonare nediagnosticate inca.
Oamenii care fac exercitii fizice sau muncesc in aer liber
- Respira mai repede si mai profund decat adultii sedentari

Exemple de efecte asupra sanatatii pentru Europa
• Poluarea aerului determina probleme respiratorii la 1,8 - 6,4% din zece copiii din Europa cu varsta cuprinsa intre 0-4 ani
• Poluarea aerului provoaca 100.000 de decese in orasele europene
• Poluarea cu PM2.5 a provocat 350.000 de decese premature in 2000
• Cetatenii europeni au o scadere a sperantei medii de viata cu 9 luni din cauza poluarii aerului


Indicatii pentru a minimiza expunerea la poluare

OMS stabileste limite recomandate pentru concentratiile daunatoare pentru sanatate ale poluantilor-cheie din aer atat in exterior cat si in interiorul cladirilor si caselor, pe baza sintezei globale a dovezilor stiintifice. Din pacate, in marile orase aceste limite sunt depasite in mod frecvent. 
Iata cateva lucruri pe care le puteti face pentru a reduce cantitatea de poluanti inspirata:

In activitatile zilnice:
  • Monitorizati activ calitatea aerului , urmarind prognozele si indicatorii : exista multe ong-uri, cu aplicatii dedicate, precum si informari ale autoritatilor referitoare la calitatea aerului, si luati masuri in functie de recomandarile acestora.
  • Daca aerul din zona in care locuitii este foarte poluat, puteti achizitiona un purificator pentru camera.
  • Daca obisnuiti sa faceti miscare in aer liber, monitorizati calitatea aerului, si planificati-va miscarea cardio (alergat, bicicleta) sau chiar aerisirea locuintei in perioadele in care aerul este mai curat. Evitati sa faceti asta cand concentratiile sunt de peste 70 PM
  • Daca nu aveti de ales, si trebuie sa mergeti pe jos in zone foarte aglomerate, cand concentratia este de peste 100 PM, puteti utiliza o masca cu filtrare de particule (N95).

Pe termen lung: 
Puteti contribui la influentarea comunitatii, si a factorilor de decizie, in a lua masuri pentru reducerea factorilor care duc la poluarea marilor orase (decongestionarea traficului, masuri mai stricte pentru unitatile industriale, amenajarea spatiilor verzi, reducerea traficului). 
Puteti contribui la reducerea poluarii prin exemplul personal (mers fara masina, utilizarea transportului in comun, reducerea consumului, reciclare, etc)
Daca va aflati intr-una din categoriile de risc, puteti sa luati in considerare, eventual, relocarea intr-un oras mai mic, sau cu un aer mai curat.


Surse:
https://www.epa.gov/sites/production/files/2014-05/documents/huff-particle.pdf