Cum iti poti îmbunatati sistemul imunitar? 

De cele mai multe ori, sistemul imunitar reuseste sa te apere cu succes de microorganismele care te pot imbolnavi. Uneori insa nu face fata si un microb reuseste sa te imbolnaveasca. Este posibil sa interviii în acest proces si sa iti stimulezi sistemul imunitar? Ce se întampla daca iti îmbunatatesti dieta? Dar daca ei anumite vitamine sau suplimente din plante? 

Iti modifici stilul de viata în speranta de a produce un raspuns imun aproape perfect?

Ideea de a-ti spori imunitatea este tentanta, insa posibilitatea de a face acest lucru s-a dovedit complicata din mai multe motive. Sistemul imunitar este tocmai asta - un sistem, nu o singura entitate. Pentru a functiona bine, este nevoie de echilibru si armonie. Exista înca multe lucruri pe care cercetatorii nu le cunosc despre complexitatea si interconectarea raspunsului imun. Deocamdata, nu exista legaturi directe dovedite stiintific între stilul de viata si o functionare mai buna a sistemului imunitar.

Insa asta nu înseamna ca efectele stilului de viata asupra sistemului imunitar nu sunt interesante si nu ar trebui studiate. Cercetatorii exploreaza efectele dietei, exercitiilor fizice, varstei, stresului psihologic si altor factori asupra raspunsului imun, atat la animale, cat si la oameni. Intre timp, strategiile generale de viata sanatoasa sunt o modalitate buna de a începe sa-i oferi sistemului imunitar un avantaj.

Modalitati sanatoase de intarire a imunitatii

Primul pas este sa alegi un stil de viata sanatos. Respectarea regulilor de baza in ceea ce priveste stilul de viata sanatos este cel mai bun pas pe care îl poti face pentru a-ti mentine în mod natural sistemul imunitar puternic si sanatos. Fiecare parte a corpului tau, inclusiv sistemul imunitar, functioneaza mai bine atunci cand ai un stil de viata sanatos. Pentru asta se recomanda sa:
  • Nu fumezi sau sa renunti la fumat
  • Alegi o dieta bogata in fructe si legume
  • Faci miscare zilnic
  • Mentiii o greutate normala
  • Daca bei alcool sa o faci cu moderatie
  • Sa dormi suficient
  • Sa te straduiesti sa eviti infectiile, adica sa pastrezi o igiena buna si sa gatesti carnea suficient pentru a distruge microorganismele ce te-ar putea imbolnavi.
  • Incerci sa reduci stresul.

Intareste-ti imunitatea intr-un mod sanatos

Multe produse de pe rafturile magazinelor sustin ca stimuleaza sau sustin imunitatea. Dar conceptul de stimulare a imunitatii nu prea are sens din punct de vedere stiintific. De fapt, cresterea numarului de celule din corpul tau - celule imune sau altele - nu este neaparat un lucru bun. De exemplu, sportivii care se angajeaza în „dopajul sangelui” - pomparea sangelui în sistemele lor pentru a-si creste numarul de celule din sange si pentru a le îmbunatati performanta - prezinta riscul de accidente vasculare cerebrale.

Incercarea de a stimula celulele sistemului imunitar este deosebit de complicata, deoarece exista foarte multe tipuri diferite de celule în sistemul imunitar care raspund la diversi microbi in moduri diferite. Care sunt celulele al caror numar ar trebui sa-l cresti si cat de mult? Pana acum, oamenii de stiinta nu au gasit raspunsul. Ceea ce se stie este ca organismul genereaza continuu celule imune. 

Cu siguranta produce mult mai multe limfocite decat poate folosi. Celulele în plus sunt eliminate printr-un proces natural de moarte celulara numit apoptoza - unele înainte de a avea parte de actiune, unele dupa ce lupta este castigata. Nimeni nu stie de cate celule sau care este cel mai bun mix de celule de care sistemul imunitar are nevoie pentru a functiona la nivelul sau optim.

Sistemul imunitar si varsta

Pe masura ce imbatranim, capacitatea sistemului nostru imunitar de a ne apara scade, ceea ce contribuie la cresterea ratei de imbolnavire. Pe masura ce speranta de viata în tarile dezvoltate a crescut, la fel si incidenta afectiunilor legate de varsta.

In timp ce unii oameni îmbatranesc sanatos, concluzia mai multor studii este ca, în comparatie cu persoanele mai tinere, persoanele în varsta au mai multe sanse sa contracteze boli infectioase si, chiar mai important, mai mult sa moara din cauza lor. Infectiile respiratorii, gripa si în special pneumonia reprezinta una din principalele cauze de deces la persoanele de peste 65 de ani din întreaga lume. Nimeni nu stie sigur de ce se întampla acest lucru, dar unii oameni de stiinta observa ca acest risc crescut se coreleaza cu o scadere a celulelor T, posibil de la atrofierea timusului cu varsta ceea ce scade cantitatea de celule T produsa pentru a combate infectia. Nu se întelege pe deplin daca aceasta scadere a functiei timusului explica scaderea celulelor T sau daca alte modificari joaca un rol. Altii sunt interesati daca maduva osoasa devine mai putin eficienta la producerea celulelor stem care dau nastere celulelor sistemului imunitar.

O reducere a raspunsului imun la infectii a fost demonstrata prin raspunsul persoanelor în varsta la vaccinuri. De exemplu, studiile asupra vaccinurilor antigripale au aratat ca pentru persoanele cu varsta peste 65 de ani, vaccinul este mult mai putin eficient în comparatie cu copiii sanatosi (peste 2 ani). In ciuda reducerii eficacitatii, vaccinarile pentru gripa si S. pneumoniae au scazut semnificativ ratele de boala si deces la persoanele în varsta, în comparatie cu cele nevaccinate.

Se pare ca exista o legatura între nutritie si imunitate la persoanele in varsta. O forma de malnutritie care este surprinzator de comuna chiar si în tarile bogate este cunoscuta sub numele de „malnutritie micronutrienta”. Malnutritia cu micronutrienti, în care o persoana este deficitara în unele vitamine esentiale si urme de minerale care sunt obtinute sau completate de dieta, poate fi frecventa la varstnici. Persoanele în varsta tind sa manance mai putin si adesea au mai putina varietate în dietele lor. 

O întrebare importanta este daca suplimentele alimentare pot ajuta persoanele în varsta sa isi mentina sistemul imunitar mai sanatos. Persoanele în varsta ar trebui sa discute aceasta problema cu un medic cu experienta în nutritia geriatrica, deoarece, în timp ce unele suplimente alimentare pot fi benefice pentru persoanele în varsta, chiar si modificari mici pot avea repercusiuni grave în aceasta grupa de varsta.

Dieta si sitemul imunitar

Sistemul imunitar, la fel ca si alte sisteme din organismul nostru are nevoie de nutrienti pentru a functiona optim. Oamenii de stiinta recunosc de mult ca oamenii care traiesc în saracie si sunt subnutriti sunt mai vulnerabili la boli infectioase. Cu toate acestea, inca nu se cunoaste daca rata crescuta de imbolnavire este cauzata de efectul malnutritiei asupra unui sistem imunitar sanatos. Exista relativ putine studii privind efectele nutritiei asupra sistemului imunitar al omului si chiar mai putine studii care leaga efectele nutritiei direct de dezvoltarea (versus tratamentul) bolilor.

Exista dovezi ca anumite deficiente de micronutrienti - de exemplu, deficiente de zinc, seleniu, fier, cupru, acid folic si vitaminele A, B6, C si E - modifica raspunsurile imune la animale, masurate în eprubeta. Cu toate acestea, impactul acestor modificari ale sistemului imunitar asupra sanatatii animalelor este mai putin clara, iar efectul deficientelor similare asupra raspunsului imunitar uman nu a fost înca evaluat.

Deci, ce poti face? Daca simti ca dieta ta nu iti acopera toate nevoile tale de micronutrienti - poate, de exemplu, nu iti plac legumele - administrarea zilnica a unui supliment multivitaminic si mineral poate aduce alte beneficii asupra sanatatii, dincolo de orice efecte posibile asupra sistemului imunitar. Insa a lua megadoze dintr-o singura vitamina nu. Mai mult nu este neaparat mai bun.

Intarirea imunitatii cu extracte de plante si suplimente

Daca intri în orice farmacie vei gasi cu siguranta pastile si preparate pe baza de plante care pretind ca „sustin imunitatea” sau care vor intari sanatatea sistemului imunitar. Desi s-a descoperit ca unele preparate modifica anumite componente ale functiei imunitare, pana în prezent nu exista dovezi care sa sprijine imunitatea pana la punctul în care sa fii mai bine protejat împotriva infectiei si bolilor. Sa demonstrezi ca o planta - sau orice substanta, poate intari imunitatea este, înca, o chestiune extrem de complicata. Oamenii de stiinta nu stiu, de exemplu, daca o planta care pare sa ridice nivelul de anticorpi din sange face de fapt ceva benefic pentru imunitatea generala.

Stresul si functia imuna

Medicina moderna a ajuns sa aprecieze relatia strans legata intre minte si corp. O mare varietate de maladii, inclusiv tulburari gastro-intestinale, urticarie si chiar boli de inima sunt legate de efectele stresului emotional. In ciuda provocarilor, oamenii de stiinta studiaza în mod activ relatia dintre stres si functia imunitara.

Stresul este dificil de definit in termeni absoluti. Ceea ce poate parea a fi o situatie stresanta pentru o persoana nu este pentru alta. Atunci cand oamenii sunt expusi la situatii pe care le considera stresante, este dificil pentru ei sa masoare cat de mult stress simt si este dificil pentru omul de stiinta sa evalueze daca impresia subiectiva a unei persoane cu privire la cantitatea de stres este exacta. Omul de stiinta poate masura doar lucruri care pot reflecta stresul, cum ar fi numarul de ori în care inima bate în fiecare minut, dar asemenea masuri pot reflecta si alti factori.

Majoritatea oamenilor de stiinta care studiaza relatia de stres si functia imunitara, însa, nu studiaza un stresor brusc, de scurta durata; mai degraba, încearca sa studieze stresori constanti si mai frecventi cunoscuti sub denumirea de stres cronic, cum ar fi cel cauzat de relatiile cu familia, prietenii si colegii sau provocari sustinute de a creste performanta la locul de munca. Unii oameni de stiinta investigheaza daca stresul continuu afecteaza sistemul imunitar.

Dar este greu de efectuat ceea ce oamenii de stiinta numesc „experimente controlate” la fiinte umane. Intr-un experiment controlat, omul de stiinta poate schimba un singur factor, cum ar fi cantitatea unei anumite substante chimice si apoi poate masura efectul acestei modificari asupra unui alt fenomen masurabil, cum ar fi cantitatea de anticorpi produsi de un anumit tip de celula a sistemului imunitar atunci cand este expusa substantei chimice. La un animal viu, si în special la o fiinta umana, acest tip de control nu este posibil, deoarece exista foarte multe alte lucruri care se întampla cu animalul sau persoana în momentul în care se efectueaza masuratori.

In ciuda acestor dificultati inevitabile, oamenii de stiinta progreseaza în masurarea relatiei intre stres si imunitate.

Iti slabeste frigul sistemul imunitar?

Aproape fiecare mama a spus macar o data: „Imbraca-te bine, sa nu racesti!” Are sau nu dreptate? Pana în prezent, cercetatorii care studiaza aceasta întrebare considera ca expunerea normala la frig moderat nu îti creste susceptibilitatea la infectie. Cei mai multi experti în sanatate sunt de acord ca motivul pentru care iarna este „sezonul de raceala si gripa” nu este acela ca oamenilor le e frig, ci ca petrec mai mult timp în spatii inchise, în contact mai strans cu alte persoane care le pot transmite germenii.

Dar cercetatorii raman interesati de acest subiect la diferite populatii. Unele experimente cu soareci sugereaza ca expunerea la frig ar putea reduce capacitatea de a face fata infectiei. Dar la oameni? Oamenii de stiinta au scufundat oamenii în apa rece si i-au facut pe altii sa stea dezbracati la temperaturi sub-înghet. Au studiat oameni care locuiau în Antarctica si pe cei aflati în expeditii în Muntii Stancosi din Canada. Rezultatele au fost mixte. De exemplu, cercetatorii au documentat o crestere a infectiilor respiratorii superioare la schiorii competitionali care se antreneaza puternic la frig, dar daca aceste infectii se datoreaza frigului sau altor factori - precum exercitiul intens sau uscaciunea aerului - este inca necunoscut.

Un grup de cercetatori canadieni care au analizat sute de studii medicale pe aceasta tema si au efectuat o parte din propriile sale cercetari, concluzioneaza ca nu este cazul sa-ti faci griji cu privire la expunerea moderata la frig - nu are niciun efect daunator asupra sistemului imunitar uman. Ar trebui sa te imbraci gros cand este frig afara? Raspunsul este „da” daca simti ca ti-e frig sau daca vei petrece mai mult timp in aer liber, situatie in care probleme precum degeraturile si hipotermia sunt un risc valid. Dar nu va faceti griji pentru imunitate!


Miscarea creste sau nu imunitatea?

Exercitiile fizice regulate sunt una din recomandarile principale pentru un stil de viata sanatos. Miscarea imbunatateste sanatatea cardiovasculara, scade tensiunea arteriala, ajuta la mentinerea greutatii corporale si te protejeaza de o serie de afectiuni neplacute. Dar te poate ajuta miscarea sa-ti mentii sistemul imunitar sanatos? La fel ca o dieta sanatoasa, exercitiile fizice regulate contribuie la mentinerea sanatatii in stare buna si prin urmare la mentinerea sistemului imunitar sanatos. Prin imbunatatirea circulatiei, putem spune ca ajuta activ sanatatea sistemului imunitar pentru ca permite celulelor si substantelor sistemului imunitar sa se deplaseze eficient in organism.

Surse: