Știați că ochiul ocupă mai puțin de 2% din suprafața întregului corp, însă reprezintă singurul organ prin care lumina poate intra în corp? Tocmai din acest motiv, ochiul este expus efectelor negative pe care razele ultraviolete le pot provoca. Cum ne ferim de efectele negative ale luminii naturale asupra vederii? Câteva sfaturi și soluții la început de vară!

 

În mod natural, ochiul este ferit de razele ultraviolete. Corpul uman a dezvoltat mecanisme pentru a proteja acest organ foarte sensibil împotriva efectelor nocive ale razelor soarelui:

  • Ochiul este încastrat în anatomia capului și este bine protejat de creasta frunții, sprâncene și gene
  • Închiderea pleoapelor și reflexul de clipire minimizează pătrunderea razelor soarelui în ochi

Cu toate acestea, aceste adaptări anatomice au o utilizare limitată în ceea ce privește protecția împotriva radiațiilor UV în condiții extreme, cum ar fi utilizarea șezlongului sau reflexia puternică a solului, a zăpezii, a apei și a nisipului.

Despre radiațiile UV. Ce sunt și cum pot afecta unul dintre cele mai sensibile organe ale corpului nostru?

Radiațiile ultraviolete ale soarelui sunt cunoscute sub numele de raze UV. Este bine de știut că expunerea la lumina soarelui este o sursă bună de vitamina D, însă petrecerea prea multor ore la soare fără a vă proteja ochii poate fi foarte dăunătoare.

Există două tipuri de raze UV care pot leza vederea:

  • UV-A – pot răni ochiul, afectându-i macula, o parte a retinei din spatele ochiului.
  • UV-B – sunt mult mai periculoase pentru sănătatea ochiului; ele predispun apariția cataractei, afectând deseori corneea.

Ambele tipuri de raze ultraviolet pot provoca treptat multe probleme de sănătate oculară și, din păcate, câteva dintre ele vă pot afecta permanent ochii prin apariția unor afecțiuni precum cataracta, vederea redusa, infecții oculare, cancer


Grija față de ochi, cel mai important mod de a preveni afecțiunile produse de radiațiile UV. Sfaturi importante de urmat:

  • Atenție! Soarele este nociv pe tot parcursul anului, nu doar vara! Asigurați-vă că purtați ochelari de soare cu filtru UV și pălării cu margini largi ori de câte ori vă aflați afară.
  • Nu vă lăsați păcăliți de nori! Razele soarelui pot trece prin ceață și nori subțiri.
  • Nu priviți niciodată direct la soare. Acest lucru poate duce la retinopatie solară - afectarea retinei ochiului de radiația solară.
  • Nu uitați de copii și de persoanele în vârstă. Protejați-le ochii cu ochelari de soare și pălării. Efectele supraexpunerii la lumina UV la o vârstă mai tânără pot să nu apară decât mai târziu, adultul expus având grad de risc mare de cataractă și degenerare maculară.
  • Alegeți ochelari de soare cu protecție care filtrează raze 100% UV-A și UV-B, oferindu-vă o protecție maximă și ochelari de protecție care reduc strălucirea și nu distorsionează culoarea.
  • Odihna este foarte importantă. În timpul somnului, ochii ”se bucură” de lubrifiere continua și totodată elimină iritanții precum praful, alergenii sau fumul care s-au acumulat în timpul zilei

 

Surse:

https://www.practo.com

http://www.who.int (Organizația Mondială a Sănătății)

https://www.aao.org (Academia Americană de Oftalmologie)