Ce este Refluxul gastroesofagian?
Refluxul gastroesfagian este o afectiune digestiva  ce afecteaza sfincterul esofagian inferior, inelul muscular ce delimiteaza esofagul de stomac. Se manifesta prin urcarea acidului gastric inapoi in esofag din stomac, fapt ce provoaca iritarea sfincterului esofagian. 

In cazul unei digestii normale respectivul sfincter se deschide suficient incat sa permita patrunderea bolului alimentar in stomac, insa apoi se inchide pentru a preveni revenirea mancarii, impreuna cu sucul gastric, inapoi pe gat. 

Refluxul gastroesofagian are loc atunci cand muschii dintre esofag si stomac sunt slabiti, nereusind sa opreasca refluxul continutului stomacal in sus pe esofag.


Cauzele refluxului gastroesofagian

In general, cauzele aparitiei refluxului gastroesofagian sunt variate si destul de greu de identificat concret. Exista insa multi factori ce pot favoriza aparitia problemei.

Una dintre cele mai comune cauze este o problema la stomac numita hernie hiatala, ce poate aparea la orice varsta. Hernia hiatala apare atunci cand partea superioara a stomacului si o parte din esofag ajung sa fie deasupra diafragmei, peretele muscular ce separa stomacul de restul toracelui. 

Diafragma, atunci cand functioneaza optim, reuseste sa opreasca acizii din stomac sa urce in esofag, insa la persoanele ce sufera de hernie hiatala este mai usor ca respectivii acizi sa ajunga pe acesta. 

Toate persoanele ce sufera de hernie hiatala sufera de asemenea si de reflux gastroesofagian, insa nu este valabila si reciproca.

O alta cauza comuna a refluxului gastroesofagian este sarcina. Multe femei simt senzatia refluxului acizilor din stomac pentru prima data in lunile de sarcina, motivul fiind o combinatie dintre nivelurile ridicate de hormoni din perioada sarcinii si presiunea din ce in ce mai mare pusa de fetus pe diafragma. In general problema isi atinge apogeul in al treilea trimestru, dar trece de la sine imediat dupa nastere. 

Fumatul este inca o cauza ce provoaca sau agraveaza refluxul gastroesofagian, in urmatoarele feluri:
  • Afecteaza membranele mucoase
  • Slabeste reflexele muschilor din zona gatului
  • Favorizeaza secretia suplimentara de acid gastric
  • Slabeste muschii partii inferioare a esofagului
  • Reduce productia de saliva, aceasta neutralizand efectele acidului gastric
  • fumatul mareste de asemenea si sansele aparitiei cancerului la esofag.


De asemenea, refluxul gastroesofagian poate aparea si dupa o masa bogata sau daca o persoana se intinde in pat imediat dupa masa. Exista mai multe mancaruri si bauturi ce favorizeaza aparitia simptomelor refluxului, cum ar fi:
  • Bauturile alcoolice si carbogazoase
  • Ciocolata
  • Fructele citrice, precum portocalele sau lamaile
  • Cafeaua sau ceaiul
  • Mancarurile grase sau prajite
  • Mancarurile ce contin rosii sau suc de rosii
  • Usturoiul si ceapa
  • Menta
  • Mancarurile foarte picante.

La fel ca fumatul, consumul excesiv de alcool poate favoriza aparitia cancerului esofagian. Amestecarea celor doua mareste exponential riscul.
Alte cauze sau situatii ce pot favoriza aparitia refluxului gsastroesofagian sunt:
  • Excesul de greutate sau obezitatea
  • Intinderea pe spate sau aplecarea imediat dupa o masa consistenta
  • Fumatul inainte de somn
  • Consumul anumitor medicamente, precum aspirina, ipubrofen, anumite relaxante musculare sau medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale.
Refluxul gastroesofagian cronic poate cauza aparitia unor probleme mai grave, precum:
  • Ingustarea esofagului, provocata de cicatrizarea zonei afectate de revarsarea acidului gastric pe esofag. Orificiul prin care trece bolul alimentar se va ingusta in timp, provocand dificultati la inghitire.
  • Aparitia unei rani deschise in esofag (ulcer esofagian). Iritarea constanta a zonei poate slabi tesuturile si provoca aparitia unei rani deschise. Aceasta poate sangera si provoca durere, provocand de asemenea dificultati la inghitire.
  • Daunele provocate de catre sucul gastric pot duce la aparitia sindromului Barrett, o boala grava ce provoaca schimbari la nivelul structurii esofagului si favorizeaza aparitia cancerului esofagian.

Simptome

Cele mai comune simptome pentru refluxul gastroesofagian sunt o senzatie de arsura sau de discomfort ce pare sa urce din stomac catre piept, uneori chiar si pe gat, precum si aparitia in gura a unui acid foarte acru sau amar la gust. 

Aceste senzatii de arsura, discomfort, presiune sau durere in zona gatului pot dura chiar si doua ore si sunt mai intense imediat dupa o masa. 

Alte simptome pot fi: Senzatia de balonare, scaune cu sange sau negre, stari de voma cu sange, o senzatie permanenta ca o bucata de mancare a ramas in gat, sughituri ce nu se opresc, stari de greata, o scadere in greutate fara niciun motiv evident, o tuse uscata, sau o durere permanenta in zona gatului.

Diagnostic
In general, diagnosticul initial este pus de catre medic in urma unei examinari fizice a pacientului, plus o analiza a semnelor si simptomelor prezentate de catre acesta. Pentru a confirma diagnosticul si pentru a verifica daca exista eventuale complicatii, medicul poate recomanda urmatoarele investigatii:
  • O endoscopie digestiva superioara. Se efectueaza prin inseararea pe gat a unui tub lung, subtire si felxibil, avand in capat o camera video. Astfel se pot examina esofagul si stomacul, putandu-se identifica o eventuala imflamatie a esofagului sau alte complicatii locale. De asemenea, cu ajotorul endoscopiei se poate recota o mostra de tesut si analiza pentru alte complicatii, precum sindromul Barrett.
  •  Ph-metria esofagiana. Se pleaseaza un monitor in interiorul esofagului pentru a studia exact momentul si durata refluxului gastroesofagian. Monitorul este conectat la un mic computer pe care pacientul il poarta in permanenta, pe durata monitorizarii. In general monitorul se introduce fie prin nas, fie cu ajjjtorul endoscopiei. 
  • Manometria esofagiana. Este un test ce masoara ritmul contractiilor esofagului in timpul inghitirii. Manometria esofagiana masoara de asemenea forta si coordonarea exercitata de muschii esofagului.
  • Radiografie a sistemului digestiv superior. Radiografia se efectueaza dupa ce pacientul a consumat un lichid de culoare alba ce face sa se distinga usor extremitatile tractului digestiv. Astfel, medicul va putea observa formele esofagului, stomacului si a partii superioare a intestinelor. 


Tratamentul bolii de reflux gastroesofagian

In prima faza, medicul va recomanda probabil schimbari ale stilului de viata si medicamente obisnuite pentru probleme digestive. 

Daca in cateva saptamani problema nu se amelioreaza, medicul va alege intre tratament pe baza de medicamente sau interventie chirurgicala.

Medicamentele pentru refluxul gastroesofagian ce pot fi achizitionate fara reteta au in general rolul de a neutraliza acizii din stomac. Aceste antiacide rezolva problema pe termen scurt, insa nu pot vindeca imflamarea din esofag. De asemenea, folosirea pe timp indelungat poate cauza efecte secundare precum stari de diaree sau probleme la rinichi. 

Un alt tip de medicamente ce pot fi achizitionate fara reteta sunt cele ce reduc producerea de acizi in stomac. Acestea nu actioneaza la fel de rapid ca antiacidele, insa efectele lor dureaza mai mult timp, scazand productia de sucuri gastrice chiar si 12 ore sau mai mult. 

Al treilea tip este reprezentat de medicamentele ce blocheaza productia de sucuri gastrice si in acelasi timp vindeca esofagul. Acestea au un efect de o mai lunga durata asupra acizilor din stomac, suficient incat esofagul sa inceapa sa se vindece. 

Medicamentele ce se obtin pe baza de reteta sunt in general versiuni mai puternice ale celor ce pot fi achizitionate liber. Fiind mai puternice, dozajul si durata tratamentului trebuie determinate de catre medic, fiindca aceste medicamente pot genera efecte secundare mai puternice, precum dureri de cap, stari de greata sau diaree. 

In general refluxul gastroesofagian poate fi controlat cu ajutorul tratamentului medicamentos. Atunci cand insa tratamentul nu functioneaza sau medicul este ingrijorat de efectele pe care le-ar putea avea pe termen lung, acesta ar putea recomanda interventia chirurgicala. 

Aceasta poate fi de doua tipuri:
  • Fundoplicatura este o interventie chirrugicala laparoscopica minim-invaziva prin care chirurgul inconjoara partea superioara a stomacului in jurul partii inferioare a esofagului, strangand astfel muschiul si prevenind refluxul gsastroesofagian. Infasurarea poate fi partiala sau totala.
  • Metoda LINX poate fi de asemenea implementata printr-o interventie chirurgicala minim invaziva. Este o metoda noua ce consta in plasarea unui inel format din mici magneti sferici in punctul unde se uneste stomacul cu esofagul. Atractia magnetica dintre micile bile este suficient de puternica incat sa tina zona suficient de bine stransa pentru a preveni refluxul gastroesofagian, dar suficient de larga pentru a permite trecerea bolului alimentar. 

Dieta recomandata in boala de reflux gastroesofagian

Printre schimbarile de stil de viata ce au potentialul de a reduce frecventa fluxului gastrointestinal, dieta este printre cele mai improtante. 

Scopul dietei este atat de a reduce refluxul cat si de a evita mancaruri ce irita mucoasa esofagiana. In general pentru a reduce simptomele trebuie evitate anumite mancaruri, cum ar fi rosiile, mancarurile prajite, grase sau picante, usturoiul, ceapa sau ciocolata. 

De asemenea trebui evitate anumite bauturi, precum cele cu cofeina, alcoolice, sau carbogazoase.

Pe langa acestea, pacientul trebuie sa isi mentina o greutate optima si sa manance putin si des. Mesele mari maresc presiunea pusa pe scomac, favorizand refluxul gastroesofagian. 

Este de asemenea important ca acesta sa nu se aplece sau sa se intinda timp de apxoimativ o ora dupa masa, dar si sa nu manance inainte de somn.

Refluxul gastrointestinal este diferit de la persoana la persoana. Din acest motiv trebui identificate exact alimentele ce favorizeaza aparitia acestui fenomen. 

Se recomanda eliminarea timp de doua saptamani a tuturor alimentelor ce ar putea favoriza problema, si apoi reintroducerea acestora una cate una pentru a determina exact care este toleranta la fiecare aliment si pentru a evalua severitatea simptomelor.

Alimentele ce reduc in general refluxul gastroesofagian sunt:

  • Laptele degresat, laptele de soia sau branza degresata
  • Paine intregrala, cereale, produse de panificatie produse cu ingrediente cu putina grasime
  • Anumite prajituri si dulciuri scazute in grasime
  • Legume proaspete

Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/diagnosis-treatment/drc-20361959
https://wakegastro.com/patient-info/gerd-diet/
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/15530-lifestyle-guidelines-for-the-treatment-of-gerd