Ce sunt capusele

Capusele sunt arahnide parazite prezente in majoritatea zonelor lumii si se gasesc in iarba, copaci, mai exact pe orice are frunze. Acestea sunt atrase de oameni si de animale si se hranesc cu sangele acestora. Acestea pot provoca numeroase reactii alergice sau pot transmite boli grave in momentul in care se instaleaza in piele prin muscaturi. Odata ajunse in aceasta faza, capusele pot fi mortale pentru om si animale. 

Arata ca niste pungulite pline cu sange, de cele mai multe ori negre sau gri. Dimensiunile lor pot varia si pot fi mici cat o boaba de piper sau de 2-3 ori mai mari. Incep sa creasca pe masura ce se hranesc cu sange si incep sa isi schimbe culoarea.

Capusele prefera zonele calde si umede ale corpului. Odata ajunsa pe piele, aceasta se poate deplasa cu cele 8 picioare pe care le are spre subrat, incheieturi sau par. Imediat ce gasesc un loc pe placul lor, capusele se intaleaza si incep sa se hraneasca cu sange. Dupa o perioada de hrana cu sange din gazda, capusele incep sa devine verzi.

Simptomele unei muscaturi de capusa

Chiar daca in majoritatea cazurilor nu veti simti momentul in care o capusa se instaleaza pe piele si incepe sa se hraneasca, exista si anumite situatii in care pot aparea anumite simptome. Acestea pot aparea daca va confruntati cu alergii, inclusiv la muscaturile de capuse. Printre simptomele care pot aparea in urma unei muscaturi de capusa se numara:
  • Dureri sau umflaturi in zona in care se afla capusa
  • Eruptii cutanate
  • Senzatie de arsura la locul muscaturii
  • In cazuri severe, pot aparea dificultati de respiratie, rigiditate in zona gatului, greata, stare generala de rau, dureri musculare sau articulare, temperatura sau frisoane.

Riscuri

Muscaturile de capuse sunt usor de indentificat, in special pentru ca aceasta ramane prinsa de piele pana la 10 zile. Majoritatea muscaturilor de capuse sunt inofensive si nu produc semne si simptome fizice. Insa, exista si anumite tipuri de capuse prin care se pot transmite boli grave. In plus, capusele musca si raman ancorate intr-un singur loc pe piele, ceea ce le face usor de gasit. 

Perioadele mai calde sunt cele in care isi fac aparitia cel mai des, mai exact din aprilie pana in septembrie. De asemenea, riscul de a fi muscat de o capusa creste in functie de zona in care traiesti, in special pentru ca acestea prefera zonele cu multa verdeata. 

Boli transmise de capuse

Asa cum am mentionat anterior, exista si anumite capuse ce transmit o serie de boli. Acestea pot fi tratate cu antibiotice si sub stricta supraveghere a medicului. Printre bolile transmise de capuse se numara:
Boala Lyme – ce poate aparea in momentul in care capusa care va musca transmite o bacterie numita Borrelia burgdorferi. Aceasta bacterie este transmisa in principal de capusele cu picioare negre. Capusa trebuie sa stea prinsa de gazda intre 36 si 48 de ore pentru a putea transmite boala, iar simptomele apar dupa 3-7 zile de la momentul infectiei. 
Printre simptomele bolii Lyme se numara:
  • Dureri puternice de cap
  • Febra
  • Dureri musculare si articulare
  • Eruptie cutanata in zona mucata de capusa, care poate sa incepe sa semene cu un ochi, pe masura ce creste.
In cazul in care persoana afectata nu primeste ingrijiri medicale din stadiul incipient al bolii, pot aparea si anumite complicatii. Simptomele se pot dezvolta pe termen scurt, in cateva saptamani si pot fi prezente timp de cateva luni de la muscatura initiala. Printre complicatii se numara artrita, durerile nervoase si probleme cu memoria pe termen scurt.
Febra Rocky Mountain – este raspandita de capusa americana, iar printre simptomele acesteia se numara:
  • Febra foarte mare
  • Eruptii cutanate
  • Varsaturi
  • Dureri musculare
Afectiunea poate ajunge la vasele de sange si poate povoca leziuni letale, in cazul in care nu este tratata intr-o faza incipienta. Potrivit unui studiu, persoanele care primesc ingrijiri medicale in primele 5 zile de la aparitia simptomelor, au parte de mai putine complicatii decat in cazul celor care sun tratate mai tarziu. 
Febra de colorado – este provocata cel mai des in statele occidentale de mare altitudine, in special in Colorado. Este nevoie de cateva zile pentru ca simptomele sa isi faca aparitia si pot fi:
  • Febra care apare si dispare
  • Dureri de corp
  • Oboseala generala
  • La persoanele sensibile pot aparea si varsaturile, durerile de stomac si eruptii cutanate. 
Nu exista un tratament anume pentru febra de Colorado, insa poate exista un tratament pentru febra si pentru durerile musculare. In general, persoanele care se confrunta cu febra de Colorado dezvolta doar simptome usoare, care se vindeca in 1-2 saptamani. 

Tularemia – o boala infectioasa care se transmite prin intermediul bacteriei Francisella tularensis. Aceasta se manifesta sub diferite forme, in functie de modul un care bacteria ajunge in organism. Boala poate fi transmisa prin muscatura de capusa sub forma de ulceroglandular, iar printre simptomele ei se numara ulceratii in zona muscaturii si febra. In general, tratamentul este compus din atibiotice prescrise pentru cateva saptamani.

Cum detectam capusele

Asa cum am mentionat, capusele se prind, de cele mai multe ori, pe zonele umede ale corpului, in zonele cu par si sunt inofensive daca nu se instaleaza pe gazda. Nu exista teste sau anumite proceduri pe care medicul sa le efectueze pentru a fi sigur ca o persoana a fost sau nu muscata de capusa, daca aceasta nu se mai afla prinsa de gazda. 

Cu toate acestea, medicul poate examina daca exista anumite eruptii pe piele, daca o capusa este in continuare prinsa de gazda sau alte semne care sa indice muscatura unei capuse. In cazul in care medicul este de parere ca ati fost mucat de o capusa sau daca gaseste una prinsa de piele, acesta va poate efectua mai multe teste pentru a elimina orice presupunere ca ati fi putut primi de la capusa vreo boala pe care o purta. 


Identificarea tipului de capusa ii poate fi de ajutor medicului pentru a va putea efectua analizele necesare si ulterioare, pe care sa le efectuati. Testele de sange sunt efectuate in cazul bolii Lyme, febrei Rocky Mountain sau tularemiei, dar acestea nu apar in sange decat dupa cateva saptamani de la instalarea lor in organism, desi exista semne ale prezentei acestora.

De asemenea, daca medicul reuseste sa depisteze tipul de capusa care v-a muscat, diagosticul se poate restrange si va poate oferi un tratament care sa amelioreze simptomele cu care va confruntati. Majoritatea muscaturilor de capuse nu au simptome, ceea ce inseamna ca aceasta nu era purtatoarea unei boli infectioase, dar mai exista si situatii in care simptomele apar dupa cateva zile sau chiar saptamani de la muscatura. 

Ce trebuie sa facem in cazul unei muscaturi

Daca descoperiti o capusa pe piele, indiferent de zona in care aceasta se afla, trebuie indepartata cu grija. Cel mai sigur mod de indepartare a acesteia este cu o penseta, dar trebuie sa aveti mare grija sa nu o rupeti, deoarece o parte din aceasta poate ramane in continuare in piele si va poate afecta in continuare. In cazul in care puteti, este indicat sa mergeti la medic pentru ca acesta sa efectueze extractia capusei, dar in situatii de urgenta puteti face acest lucru singuri, acasa. Situatia trebuie tratata cu calm si grija, pentru ca intreaga capusa sa fie extrasa. 

Este un proces ce trebuie facut imediat pentru a evita anumite reactii ale pielii sau aparitia unei eventuale boli infectioase. Purtati intotdeauna manusi de protectie si incercati sa prindeti capusa cu o penseta cat mai aproape de piele, oarecum de capul acesteia, dar incercati sa nu o stoarceti. Extrageti cu grija capusa, fara a rasuci in vreun fel penseta, puneti-o pe o suprafata plana pe care sa o puteti vedea, dupa care o puteti pune intr-un recipient cu capac si o puteti lua la medic. Astfel, medicul o va putea examina si va putea pune un diagnostic mai repede sau va poate spune daca aceasta era sau nu purtatoarea unei boli infectioase. Nu zdorbiti capusa deoarece puteti elibera anumiti agenti patogeni. 
Muscatura ar trebui sa fie rosie si sa prezinte un mic gol in piele, mai exact locul in care capusa s-a instalat in piele. In cazul in care mai ramane vreo bucata din capusa in piele, medicul o poate indeparta. Dupe ce ati efectuati acesti pasi, curatati bine zona muscata, cu apa si sapun si penseta pe care ati folosit-o. De asemenea, puteti aplica si un dezinfectant si o crema cu antibiotic, ca masura de protectie. Acestea mai pot ajuta la prevenirea aparitiei unor infectii la nivel local, dar nu ajuta cu nimic in cazul in care capusa era purtatoarea unei boli infectioase. 

In cazul in care nu folositi o penseta la extractie sau in cazul in care nu aveti una, puteti folosi si alte modalitati, dar care pot functiona sau nu. Puteti incerca sa scoateti capusa cu ajutorul unui deget, dar folositi intotdeauna manusi de protectie. Rotiti corpul capusei in sensul acelor de ceas timp de aproximativ un minut, pana cand aceasta se desprinde de piele. In acest fel puteti lua capusa cu mana de pe piele. In cazul in care aceasta metoda nu functioneaza, puneti putin sapun lichid pe o carpa de bumbac si aplicati-o pe zona in care se afla capusa. Sapunul lichid va patrunde in muscatura si capusa se va desprinde si va ramane pe carpa de bumbac. 

Orice modalitate ati alege pentru extragerea capusei, mergeti la medic pentru a va examina si pentru a va prescrie un tratament, daca e cazul, in fuctie de gravitatea muscaturii. Incercati sa nu folositi asupra capuselor materiale calde, lac de unghii sau benzina, asa cum obisnuiesc unele persoane sa faca. Acestea nu vor face decat sa cauzeze o eliberare mai mare de lichide de catre capuse, care vor afecta si mai mult organismul si vor creste riscul de transmitere a bolilor. 
Trebuie sa retineti ca nu este indicat sa donati sange in cazul in care locuiti intr-o zona in care exista intdeauna riscul unor muscaturi de capuse sau daca ati fost muscati de capuse in ultimele doua luni. 


Cum putem preveni muscaturile de capuse

Pentru a preveni muscaturile de capuse, incercati sa evitati cat de mult se poate zonele in care acestea sunt cel mai des intalnite si luati cateva masuri de siguranta:
  • Daca mergeti in padure sau in zonele cu multa verdeata, incercati sa stati doar in locurile curatate si sa evitati iarba foarte inalta.
  • Purtati haine lungi si deschise la culoare, astfel incat sa puteti vedea o capusa daca ajunge pe haine.
  • Va puteti baga pantalonii in sosete. Astfel, capusele nu pot ajunge la piele si le va fi foarte greu sa ajunga la maini, unde pot fi descoperite mai usor.
  • Puteti aplica pe haine anumite insecticide care indeparteaza insectele, in special capusele, dar nu le aplicati direct pe piele.
  • Dupa ce ati petrecut o perioada afara, pe iarba sau in zonele impadurite, verificati-va daca aveti sau nu o capusa si verificati, de asemenea, copiii si animalele de companie, in special in cazul in care au stat pe iarba. 
In cazul in care ati fost muscat de o capusa si nu ati sesizat acest lucru, trebuie sa stiti ca nu este neaparat nevoie sa aveti vreun simptom anume, dar la unele persoane pot aparea febra, cefaleele, greata si un sentiment general de boala. Insa, acestea sunt semne care pot disparea in decursul a 24 sau chiar 36 de ore dupa ce capusa a fost indepartata sau poate a cazut. 

Capusele nu afecteaza numai oamenii, ci sunt mai des intalnite in cazul animalelor de companie. Acestea petrec mai mult timp in iarba, iar talia lor mica le permite capuselor sa ajunga mai usor pe acestea. Incercati sa ii feriti de acest pericol prin zgarda impotriva capuselor sau prin aplicarea unor picaturi pe piele care sa tina capusele la distanta. 

In cazul in care constatati ca animalul de companie are o capusa sau mai multe, incercati aceleasi metode ca la oameni. Cel mai indicat ar fi sa mergeti la medicul veterinar, care stie mai bine sa gestioneze sitiuatia. Astfel, medicul va sti daca animalul are nevoie de un tratament si il va putea tine sub supraveghere. Ignorate, muscaturile de capuse pot provoca inclusiv moartea animalelor de companie, din cauza infectiilor pe care le pot transmite care acestea. 

Surse:
https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-tick-bites/basics/art-20056671
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/is-that-a-tick-bite#1
https://www.health.harvard.edu/a_to_z/tick-bites-a-to-z