Ce este si cum recunosti Rujeola (Pojarul)

Rujeola, cunoscuta si sub denumirea de pojar, este o infectie care apare din cauza unui virus si este intalnita la copii. Desi este destul de des intalnita, rujeola poate fi prevenita prin vaccinare, chiar daca acest lucru nu se intampla prea des. Este o boala a copilariei ce poate fi tratata foarte usor, dar care se poate agrava si poate provoca inclusiv moartea in randul copiilor mici. 

In ciuda faptului a rata mortalitatii la nivel mondial a scazut datorita vaccinarii, in continuare se inregistreaza peste 100.000 de decese pe an din cauza rujeolei, in special in randul copiilor sub 5 ani. 

Este o boala epidemica, ce se poate raspandi foarte usor de la o persoana la alta, in special in randul comunitatilor numeroase, scolilor sau cladirilor de birouri. Aceasta se poate vindeca si de la sine, intr-un interval de 7 sau 10 zile, iar dupa ce a trecut prin aceasta boala, o persoana dobandeste o imunitate mai buna asupra rujeolei. Aceasta apare o singura data in viata, iar probabilitatea ca rujeola sa apara si a doua oara este una foarte mica. 


Simptomele Rujeolei

In prima faza a acestei boli, virusul se instaleaza in organism, iar primele simptome apar dupa 10-14 zile. Printre simptome se numara:
  • Febra
  • Tuse seaca
  • Nas rosu
  • Dureri in gat
  • Semne de conjunctivita
  • Anumite pete mici cu mijlocul alb, localizat in interiorul gurii, pe obraz
  • Eruptie cutanata cu pete mari, care se pot lega intre ele

Cum se manifesta rujeola


Rujeola are mai multe etape in care se manifesta si se intinde pe o perioada de trei saptamani. In primele zile, asa cum am mentionat anterior, organismul se afla in starea de incubare, mai exact perioada in cate virusul se instaleaza in organism. Dupa aceasta, incep sa apara unele semne, cum ar fi febra moderata, care uneori poate fi insotita de tuse persistenta, nas rosu si ochi inflamati. Aceasta etapa a bolii dureaza maxim trei zile. 

Urmeaza perioada de eruptie a bolii, care consta in aparitia unor pete mici si rosii pe piele. Initial apar pe fata si in continuare se extind pe restul corpului. Odata cu extinderea petelor pe piele, febra incepe sa creasca in intensitate si poate ajunge chiar si pana la 41 grade Celsius. Eruptiile se retrag treptat de pe piele, incepand cu fata si terminand cu coapsele si picioarele. 

Rujeola se poate transmite de la o persoana care sufera de aceasta deja de aceasta, mai exact cu 4 zile inainte de eruptie si la 4 zile dupa ce eruptia isi face aparitia. Sunt 8 zile in care boala se poate transmite foarte usor.

Cand mergem la medic

In cazul in care banuiti ca cel mic sufera de rujeola, mergeti cat mai repede cu el la medicul de familie sau la pediatru. Medicul ii poate pune un diagnostic corect in functie de eruptiile ce pot aparea in interiorul obrazului sau in urma unei analize de sange. Analizele de sange sunt cele care pot confirma daca este vorba de rujeola sau daca cel mic sufera de altceva. Acelasi lucru este valabil si in cazul adultilor.


Tratamentul in cazul Rujeolei

Rujeola nu se trateaza pe baza unui tratament specific unei infectii. Insa, exista anumite masuri ce trebuie luate in cazul in care persoanele mai sensibile au avut contact cu virusul:
  • Vaccinarea dupa expunerea la virs – poate fi realizata la 72 de ore dupa infectarea cu rujeola. Chiar daca boala persista, aceasta este prezenta intr-o forma usoara si dureaza putin mai mult decat de obicei. 
  • Injectie cu proteine – este recomandata femeilor gravide, sugarilor si persoanelor cu o imunitate scazuta, care sunt expuse virusului. Sunt niste anticorpi ce pot fi administrati in primele 6 zile de la expunerea la virus si care pot preveni dezvoltarea in continuare a bolii sau la aparitia unor simptome mai usoare decat in mod normal. 
In ceea ce priveste medicamentele, medicul va poate prescrie un tratament pentru febra, infectie bacteriana sau un set de vitamine care sa accelereze vindecarea. Este interzis consumul de aspirina in cazul copiilor sau adolescentilor cu semne de rujeola. Desi este incadrata in categoria medicamentelor ce pot fi administrate copiilor cu varsta mai mare de 3 ani, aceasta a fost asociata cu sindromul Reye. Acest sindorm este destul de rar intalnit, dar poate pune in pericol viata copiilor. 

Antibioticele sunt prescrise de catre medic in cazul in care va contruntati cu o infectie bacteriana la nivelul urechii sau cu pneumonia, care se manifesta in timpul rujeolei. In ceea ce priveste vitaminele, medicul poate prescrie copiilor vitamina A, deoarece nivelul scazut de vitamina A din organism poate duce la aparitia rujeolei. De asemenea, administrata in timpul rujeolei, vitamina A amelioreaza simptomele.


Pe langa tratamentul prescris de medic, va puteti trata si acasa cu ajutorul unor proceduri, prin care simptomele rujeolei se pot ameliora:
  • Incercati sa va odihniti cat de mult se poate si sa evitati activitatile care va pot obosi.
  • Consumati multe lichide, sucuri de fructe si ceaiuri din plante, care sa va inlocuiasca fluidele pe care le pierdeti din cauza febrei.
  • Folositi un umidificator de camera care sa va usureze tusea si durerile in gat.
  • Protejati-va ochii de lumina puternica. Incercati sa stati in incaperi slab luminate sau sa folositi ochelari de soare. In plus, evitati sa stati la televizor sau sa folositi telefonul prea mult.

Transmiterea rujeolei

Rujeola este o boala infectioasa. In cazul in care va aflati langa o persoana care sufera de rujeola, chiar si inainte ca aceasta sa stie ca o are deja, o puteti lua foarte usor. In cazul in care persoana cu rujeola stranuta, tuseste sau vorbeste langa voi si in urma acestora elibereaza picaturi de saliva care ajung in aer, oricine le poate inhala si poate lua virusul. 

Picaturile de saliva pot ajunge pe orice suprafara si raman active si contagioase timp de cateva ore. Astfel, in cazul in care picaturile de saliva ajung pe bara din autobuz, pe care ulterior pune cineva mana apoi duce mana la gura, persoana respectiva are sanse de 90% sa ia virusul. Acelasi lucru se poate intampla si in cazul in care duceti mana la ochi. 

Metode de preventie 

Aceasta afectiune apare din cauza virusului rujeolic, pe care persoanele il pot asimila prin aerul respirat. Este virusul pe care persoanele de care sufera il pot raspandi in aer, astfel incat oricine poate fi contagiat intr-un timp foarte scurt. In cazul in care 10 persoane se afla in zona in care este si o persoana infectata, cu siguranta 9 dintre acestea vor lua virusul. 

Persoanele predispuse la rujeola sunt, in principal, cele nevaccinate. De asemenea, calatoriile internationale pot fi o cauza a rujeolei, in special in tarile aflate in dezvoltare in care rujeola este mai frecventa. Asa cum am mentionat anterior, lipsa vitaminei A in organism poate duce la aparitia rujeolei si la infectarea mult mai rapida cu virusul. 

Chiar daca vaccinarea este singura cale prin care copiii sa nu se confrunte cu virusul rujeolei, majoritatea parintilor evita sa ii vaccineze si sunt de parere ca din cauza acestui vaccin ar putea suferi de autism. Desi exista numeroase studii care au dovedit ca nu exista nicio legatura intre substantele continute de vaccin si autism, in continuare exista numerosi parinti care sunt sceptici in legatura cu acest aspect. 

Insa, din cauza acestor idei, multi isi pot pune in pericol copiii. Pe langa vaccinare, parintii trebuie sa tina cat mai departe copiii de persoanele care sufera de rujeola si sa ii duca la medic in cazul in care unul dintre colegii de gradinita sau de scoala a fost diagnosticati cu rujeola. Virusul se raspandeste foarte usor in zonele populate, iar imunitatea celor mici nu este inca dezvoltata asa cum trebuie. 

Complicatii asociate Rujeolei

Rujeola nu este o boala care ar trebui sa ne sperie, insa pot aparea si anumite complicatii, cea mai grava dintre ele fiind moartea. Printre cele mai intalnite compicatii in cazul rujeolei regasim:
  • Infectiile la nivelul urechii – principala complicatie care apare la persoanele care se confrunta cu rujeola, mai exact o infectie bacteriana a urechii.
  • Laringita sau bronsita – poate provoca anumite inflamatii la nivelul laringelui sau pe peretii interiori ai tuburilor bronsice. 
  • Encefalita – este intalnita la 1 din 1000 de persoane care se confrunta cu rujeola si este o afectiune ce apare dupa ce se vindeca rujeola, la un interval de cateva zile sau chiar dupa cateva luni. 
  • Probleme in timpul sarcinii – in cazul femeilor gravide, atentia care rujeola trebuie sa fie una foarte mare, in special pentru ca aceasta poate provoca nasterea prematura, nasterea copilului cu o greutate foarte mica sau chiar moartea copilului la nastere. 
  • Mortalitate
In momentul in care persoanele care sufera de rujeola au un sistem imunitar slabit, pot aparea complicatiile, care se pot agrava destul de repede. In cazul in care apare encefalita, aceasta presupune umflarea creierului, ceea ce poate duce la aparitia unor convulsii, lipsa auzului sau la anumite probleme de gandire. In aceeasi masura, in momentul in care intervine si pneumonia, orgnismul unui copil sau al unei persoane cu imunitate slaba nu ii poate face fata. 

Este important de retinut ca inclusiv complicatiile pot fi tratate, dar in cazul in care pacientul nu primeste ingrijiri corespunzatoare sau o alimentate corecta, organismul poate ceda. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in anul 2017 au fost inregistrate 110.000 de decese la nivel mondial din cauza rujeolei. 

In cazul in care un membru al familiei se confrunta cu rujeola, trebuie sa luati unele masuri de precautie, in special pentru a proteja persoanele vulnerabile. Persoanele cu rujeola trebuie sa stea in zone izolate si sa evite pe cat se poate de mult contactul cu alte persoane. Riscul de exindere al bolii poate fi unul foarte mare, mai ales pentru persoanele care nu sunt vaccinate. 

Asigurati-va ca va vaccinati, in cazul in care un membru al familiei este diagnosticat cu rujeola. In acest fel trebuie sa procedati si in cazul copiilor care au mai mult de 6 luni, dar si in cazul persoanelor in varsta care nu s-au vaccinat niciodata impotriva rujeolei. 

In cazul in care v-ati confruntat deja cu rujeola, organismul si-a creat o anumita protectie impotriva acesteia. Insa, in cazul persoanelor care nu au avut contact cu ea, ar fi indicat sa o previna si sa aiba grija de sanatatea lor. Acest lucru se poate face prin intermediul unor pasi simpli:
  • Sustinere imunitatii organismului – chiar daca sunteti vaccinat impotriva rujeolei, imunitatea poate scadea in orice moment, ceea ce inseamna ca trebuie sa o mentineti la un nivel stabil.
  • Prevenirea reaparitiei rujeolei – odata vindecata, rujeola nu ar trebui sa mai apara. Insa, exista si situatii aparte in care aceasta isi face aparitia si se manifesta ca prima oara.
  • Mentineti-va organismul hidratat – apa este un combustibil de neegalat pentru organism si va poate proteja de nenumarate afectiuni, printre care se numara si rujeola.
Trebuie sa retineti ca rujeola nu este o afectiune care poate aparea doar in cazul copiilor, ci si la adulti, indiferent de varsta. Aceasta se manifesta la fel in toate cazurile si, netratata, poate aduce numeroase complicatii care pot pune in pericol viata pacientilor. Fara prea mult timp de asteptare, vizita la medic este obligatorie, iar tratamentele naturiste pe care le stie bunica sau vreo prietena, trebuie date deoparte. Medicul este singurul care poate pune un diagnostic si care poate prescrie un tratament, acolo unde este cazul. 
Desi majoritatea cazurilor de rujeola nu necesita tratament, medicul va poate prescrie medicamente pentru unele dintre simptome, pentru ca perioada bolii sa fie una mai usor de suportat.  


Surse:
 https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/measles/diagnosis-treatment/drc-20374862
https://www.webmd.com/children/vaccines/what-is-measles#1
https://www.health.harvard.edu/blog/measles-the-forgotten-killer-2019052316683