Trăim într-un ritm atât de alert, încât stilul de viață sănătos mai poate fi găsit cu greu în afara revistelor pentru femei. Până și vacanțele și-au pierdut menirea lor principală, de a ne odihni; „m-am întors mai obosită decât am plecat”, spunem adeseori cu părere de rău. Acest carusel solicitant care a devenit viața ne erodează puțin câte puțin, până ce ajung să iasă la iveală suferințe în fața cărora nu mai putem închide ochii.

Totuși, nu este deloc greu să ne facem datoria zilnică față de sănătatea fizică și mentală, trebuie doar să ne propunem să ne aducem aminte de asta și să acordăm timp pentru măsurile necesare la momentele potrivite.

Păstrează o dietă echilibrată. Bazează-ți cele trei mese și două gustări din fiecare zi pe toate grupele alimentare: fructe și legume, produse lactate și ouă, carne, cereale și derivate, nuci și semințe. Acestea ar trebui să-ți furnizeze nutrienți în următoarele proporții în decursul unei zile: 13-15% proteine, 25-35% grăsimi, 55-60% glucide (din produse naturale, nu produse de patiserie sau chipsuri). Încearcă să păstrezi aceleași ore de masă în fiecare zi, cu cel puțin trei ore de pauză între ele.

Pentru o stare de sănătate bună ai nevoie de un sistem imunitar puternic, iar acesta se menține cu ajutorul unei flore intestinale echilibrate. Ai grijă de ea consumând alimente probiotice (brânză de vaci fermentată, iaurt, chefir, lapte bătut, varză murată, ciocolată neagră, maslinele în saramură), dar și prebiotice (printre cele mai importante fiind: usturoiul, ceapa, prazul, sparanghelul, anghinarea, bananele, hreanul, tărâțele din grâu). Prebioticele ajută la dezvoltarea bacteriilor benefice din intestin.

Bea apă suficientă. Îndemnul cu doi litri pe zi nu se potrivește oricui, consumul de lichide trebuie raportat la masa fiecărui individ. Astfel, specialiștii în nutriție recomandă un consum zilnic de apă de 30 ml per kilogram-corp, consum care trebuie suplimentat în perioadele cu temperaturi extreme (da, chiar și frigul poate produce deshidratare), în situațiile de activitate fizică intensă sau în cazul în care introducem în dietă băuturi diuretice (cafea, alcool, ciocolată caldă).

Fă mișcare. Doar 20 de minute de activitate fizică zilnic (poate fi vorba și de exerciții de intensitate scăzută, precum mersul pe jos sau activitățile din gospodărie) au, pe termen lung, un efect foarte important asupra sănătății, scăzând riscul de cancer, diabet și alte boli cronice. De asemenea, aceste reprize de mișcare zilnică mențin în formă țesuturile musculare și, poate, cel mai important: cresc nivelul de endorfine (hormonul fericirii) din organism. Prin urmare, mișcarea nu înseamnă doar sănătate, ci și bună dispoziție.

Relaxează-te. Ieși din starea de „pilot automat” care te ajută să rezolvi multe însărcinări de rutină, dar care te deconectează de bucuriile mici ale fiecărei zile. Ia-ți câteva momente de liniște, de relaxare și meditație, care să prevină suprasolicitarea și să te reîncarce de energie. Studiile au arătat că randamentul scade după 50-60 de minute de lucru continuu, iar o pauză luată la fiecare 45 de minute este capabilă să prevină acest declin. Pauzele active (cu plimbări, întinderi ale membrelor) sunt mai benefice pentru relaxarea fizică și psihică decât cele statice.

Dormi suficient, cum și când trebuie. Un adult are nevoie de aproximativ opt ore de somn pe noapte, cel puțin una dintre ele fiind înainte de miezul nopții, când te odihnești cel mai profund. Ca să intri cât mai relaxată în starea de somn este indicat să renunți la folosirea dispozitivelor electronice (televizor, telefon mobil, tabletă) cu 15-30 de minute înainte să te bagi în pat; aceasta pentru ca lumina pe care aceste aparate o emit interferează cu producția de melatonină (hormonul somnului), iar undele lor stimulează creierul, împiedicându-l să se relaxeze și să intre în starea de somn.