Ce este sindromul de canal carpian

Sindromul de tunel carpian este o afecțiune cauzată de presiunea asupra nervului median. Tunelul carpian este un pasaj îngust, înconjurat de oase și ligamente pe partea palmară a mâinii. Când nervul median este comprimat, simptomele pot include amorțeală, furnicături și slăbiciune la nivelul mâinii și brațului.

Anatomia încheieturii mâinii, problemele de sănătate și eventual mișcările repetate ale mâinii pot contribui la sindromul tunelului carpian.

De obicei, un tratament corespunzător ameliorează furnicăturile și amorțelile și restabilește funcția încheieturii mâinii și a mâinilor.

Simptome

De regulă, simptomele sindromului de tunel carpian se manifestă treptat și includ:

  • Furnicături sau amorțeală. Puteți observa furnicături și amorțeală în degete sau mână. De obicei degetul mare și indexul, mijlocul sau inelul sunt afectate, dar nu degetul mic. S-ar putea să simți o senzație de șoc electric în aceste degete. Senzația se poate deplasa de la încheietura mâinii în sus. Aceste simptome apar adesea în timp ce țineți volanul, telefonul sau ziarul sau vă pot trezi din somn. Multe persoane „își scutură” mâinile pentru a încerca să-și amelioreze simptomele. Sentimentul amorțit poate deveni constant în timp.
  • Slăbiciune. Este posibil să resimțiți o stare de slăbiciune la nivelul mâinii și chiar să scăpați obiecte din mână. Acest lucru se poate datora amorțelii din mână sau slăbiciunii mușchilor ciupitori ai degetului mare, care sunt, de asemenea, controlați de nervul median.

Când e bine să mergi la doctor

Consultați medicul dacă aveți simptome ale sindromului de tunel carpian care interferează cu activitățile dvs. normale și vă afectează somnul. Fără tratament adecvat pot apărea leziuni musculare permanente ale nervilor.
În timpul evaluării, medicul dumneavoastră va examina cu atenţie mâna şi încheietura mâinii şi va efectua o serie de teste fizice.

Teste electromiografice (EMG) vor ajuta medicul să măsoare cât de bine funcţionează nervul dumneavoastră median şi să vă ajute să determinaţi dacă există prea multă presiune asupra acestuia. De asemenea, testele vor ajuta medicul să determine dacă aveţi o altă boală nervoasă, cum ar fi neuropatia sau alte cauze de compresie asupra nervilor care ar putea contribui la simptomele dumneavoastră.

Tratament

Tratează sindromul tunelului carpian cât mai devreme posibil după începerea simptomelor. În primele etape, lucruri simple pe care le poți face pentru tine pot face ca problema să dispară. De exemplu:

  • Faceți pauze mai frecvente pentru a vă odihni mâinile.
  • Evitați activitățile care înrăutățesc simptomele.
  • Aplicați comprese reci pentru a reduce umflarea.
  • Alte opțiuni de tratament includ orteze pentru încheieturi, medicamente și intervenții chirurgicale. Ortezele și alte tratamente conservatoare sunt mai susceptibile să vă ajute dacă ați avut doar simptome ușoare până la moderate, care vin și dispar în mai puțin de 10 luni. Dacă aveți amorțeală în mâini, trebuie să vă adresați unui medic.

Tratament non-chirurgical
Dacă este diagnosticat şi tratat devreme, simptomele sindromului de tunel carpian pot fi ameliorate fără intervenţie chirurgicală. Dacă diagnosticul este incert sau simptomele sunt uşoare, medicul va recomanda mai întâi tratament de recuperare.

Dacă sindromul de tunel carpian este cauzat de artrita reumatoidă sau de o altă artrită inflamatorie, atunci tratarea artritei poate reduce simptomele sindromului de tunel carpian. 

Tratamentele non-chirurgicale includ:

  • Purtarea unei orteze în timpul nopţii vă va împiedica să vă îndoiţi încheietura mâinii în timpul somnului. Menţinerea încheieturii mâinii într-o poziţie dreaptă sau neutră reduce presiunea asupra nervului din tunelul carpian;
  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, pot ajuta la ameliorarea durerii şi a inflamaţiei;
  • Schimbări de activitate;
  • Exerciţii medicale. Unii pacienţi pot beneficia de exerciţii care ajută mişcarea nervului median la nivelul tunelului carpian. Exerciţii specifice pot fi recomandate de medic sau de kinetoterapeut;
  • Injecţii cu steroizi. Corticosteroidul (cortizonul) este un agent puternic antiinflamator care poate fi injectat în tunelul carpian. Deşi aceste injecţii uşurează adesea simptomele dureroase sau ajută la calmarea unei apariţii a simptomelor, efectul lor este uneori doar temporar. O injecţie cu cortizon poate ajuta la diagnosticarea sindromului de tunel carpian.

Tratament chirurgical
Procedura chirurgicală efectuată pentru sindromul de tunel carpian se numeşte “decompresia tunelului carpian”. Există două tehnici chirurgicale diferite (chirurgie deschisă sau endoscopică) pentru a face acest lucru, dar scopul ambelor este să elibereze presiunea asupra nervului median prin tăierea ligamentului care formează acoperişul tunelului. Aceasta creşte mărimea tunelului şi scade presiunea asupra nervului median.

Cauze

Sindromul de tunel carpian este cauzat de comprimarea nervului median.

Nervul median trece de antebraț printr-un pasaj din încheietura mâinii (tunelul carpian) până la mâna. Acesta este responsabil de sensibilitatea degetului mare şi arătător, mijlociu şi inelar. De asemenea, nervul controlează muşchii din jurul degetului mare (funcția motorie).

Orice lucru care presează sau irită nervul median în spațiul tunelului carpian poate duce la sindromul tunelului carpian. O fractură de încheietura mâinii poate îngusta tunelul carpian și irită nervul, la fel ca umflarea și inflamația cauzată de artrita reumatoidă.

De multe ori, nu există o singură cauză a sindromului de tunel carpian. Se poate ca o combinație de factori de risc să contribuie la dezvoltarea afecțiunii.

Factori de risc

O serie de factori au fost asociați cu sindromul de tunel carpian. Deși pot să nu provoace direct această afecțiune, acestea pot crește riscul de iritație sau deteriorarea nervului median. Acestea includ:

  • Factorii anatomici. O fractură sau luxație a încheieturii sau artrită care deformează oasele mici la încheietura mâinii, poate micșora spațiul din tunelul carpian și poate pune presiune asupra nervului median. Persoanele care au tunele carpiene mai mici pot avea mai multe șanse să aibă sindromul tunelului carpian.
  • Sex. Sindromul tunelului carpian este în general mai frecvent la femei. Acest lucru se poate întâmpla deoarece zona tunelului carpian este relativ mai mică la femei decât la bărbați. Femeile care suferă de sindromul de tunel carpian pot avea, de asemenea, tuneluri carpiene mai mici decât femeile care nu au afecțiune.
  • Afecțiuni nervoase. Unele boli cronice, cum ar fi diabetul, vă cresc riscul de afectare a nervilor, inclusiv deteriorarea nervului median.
  • Afecțiuni inflamatorii. Artrita reumatoidă și alte afecțiuni care au o componentă inflamatorie pot afecta căptușeala din jurul tendoanelor la încheietura mâinii și pot face presiune asupra nervului median.
  • Medicamente. Unele studii au arătat o legătură între sindromul de tunel carpian și utilizarea anastrozolului (Arimidex), un medicament utilizat pentru tratarea cancerului de sân.
  • Obezitatea. Obezitatea este un factor de risc pentru sindromul tunelului carpian.
  • Modificări ale fluidelor corporale. Retenția de fluide poate crește presiunea în tunelul carpului, iritând nervul median. Acest lucru este frecvent în timpul sarcinii și menopauzei. Sindromul tunelului carpian asociat cu sarcina, în general, se îmbunătățește de la sine după sarcină.
  • Alte condiții medicale. Anumite afecțiuni, cum ar fi menopauză, tulburări tiroidiene, insuficiență renală și limfedem, pot crește șansele de sindrom de tunel carpian.
  • Factori asociați locului de muncă. Lucrul cu instrumente care vibrează sau pe o linie de asamblare care necesită o îndoire prelungită sau repetitivă a încheieturii poate crea o presiune dăunătoare asupra nervului median sau poate agrava lezarea nervului existentă, mai ales dacă lucrarea se face într-un mediu rece. Cu toate acestea, dovezile științifice sunt contradictorii și acești factori nu au fost stabiliți ca fiind cauze directe ale sindromului de tunel carpian. Mai multe studii au evaluat dacă există o asociere între utilizarea calculatorului și sindromul de tunel carpian. Unele dovezi sugerează că este vorba despre utilizarea mouse-ului și nu folosirea unei tastaturi, care poate fi problema. Cu toate acestea, nu au existat suficiente dovezi de calitate și constante pentru a susține utilizarea extinsă a calculatorului ca factor de risc pentru sindromul tunelului carpian, deși poate provoca o formă diferită de durere la mâini.

Cum putem preveni sindromul de tunel carpian



Nu există strategii dovedite de prevenire a sindromului de tunel carpian, dar puteți minimiza suprasolicitarea mâinilor și a încheieturi cu aceste metode:
  • Reduceți-vă forța și relaxați-vă strânsoarea. Dacă munca dvs. implică o casă de marcat sau o tastatură, de exemplu, atingeți ușor tastele. Pentru o scriere de mână prelungită, folosiți un stilou mare cu un adaptor de prindere moale, supradimensionat și cerneală cu flux liber.
  • Faceți pauze scurte și dese. Întindeți ușor și îndoiți mâinile și încheieturile. Alternați sarcinile atunci când este posibil. Acest lucru este important mai ales dacă utilizați echipamente care vibrează sau care necesită să exercitați o cantitate mare de forță. Chiar și câteva minute în fiecare oră pot face diferența.
  • Urmăriți poziția mâinii. Evitați să vă aplecați încheietura mâinii în sus sau în jos. O poziție de mijloc relaxată este cea mai bună. Mențineți tastatura la înălțimea cotului sau ușor mai jos.
  • Corectații postura. Postura incorectă cu umerii aduși în față scurtează mușchii gâtului și ai umerilor și comprimă nervii gâtului. Acest lucru vă poate afecta încheieturile, degetele și mâinile și poate provoca dureri in zona gâtului.
  • Schimbați mouse-ul computerului. Asigurați-vă că mouse-ul computerului este confortabil și nu vă suprasolicită încheietura mâinii.
  • Mențineți mâinile calde. Cresc șansele să apară dureri de mâini și senzație de rigiditate dacă lucrați într-un mediu rece. Dacă nu puteți controla temperatura la locul de muncă, puneți mănuși fără deget care vă mențin mâinile și încheieturile calde.


Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/carpal-tunnel-syndrome/diagnosis-treatment/drc-20355608