De cât să ne fi spus – ce-i drept, în glumă, dar, totuşi, prea insistent – că râsul îngraşă, părinţii noştri ar fi trebuit să ne înveţe, mai bine, că râsul este un „supliment” natural foarte eficient în prevenirea multor afecţiuni fizice, psihice şi emoţionale.

Oricine este de acord că o repriză sănătoasă de râs descreţeşte frunţi, detensionează atmosfera şi relaxează corpul. Însă beneficiile acestui comportament merg mult mai departe decât atât, fiind foarte importante în prevenţia unor probleme grave de sănătate. Râsul este asociat cu o atitudine optimistă, pune muşchii în mişcare şi oxigenează tot corpul, ceea ce face o diferenţă enormă pentru starea noastră de bine.


Iată, punctual, care sunt căile prin care organismul nostru beneficiază de pe urma porţiilor consistente de râs:

  • Prin stimularea musculaturii: muşchii feţei, diafragma, muşchii abdominali, cei ai spatelui şi chiar ai picioarelor sunt stimulaţi atunci când dăm drumul unui hohot de râs;
  • Prin scăderea senzaţiei de stres: nivelul de cortizol şi adrenalină – consideraţi hormonii stresului – scad în timpul râsului, ceea ce uşurează impactul pe care viaţa de zi cu zi în are asupra sistemului nostru imunitar.
  • Prin creşterea senzaţiei de stare de bine, datorită creşterii nivelului de endorfine şi neurotransmiţători in organism. Corelat cu acest fenomen, se produce şi creşterea pragului de toleranţă la durere, ceea ce transformă râsul într-un adevărat analgezic. În afară de acest beneficiu, creşterea nivelului de neurotransmiţători implică o funcţionare mai alertă a creierului, care poate evalua situaţiile problemă mai repede şi mai eficient.
  • Prin intensificarea respiraţiei se produce creşterea nivelului de oxigen din sânge şi, implicit, oxigenarea creierului şi a întregului organism.
  • Prin creşterea nivelului de interferon gamma din organism – principala citokină responsabilă cu imunitatea la nivel celular – ceea ce previne diviziunea celulară aberantă, apariţia tumorilor şi instalarea cancerului în organism.
  • Prin reglarea presiunii arteriale, ceea ce scade riscul de contractare a bolilor cardiovasculare.
  • Prin intensificarea proceselor de învăţare, ceea ce îmbunătăţeşte memoria. Conexiunile pe care creierul le face în timp ce asimilează informaţii pot fi mult intensificate prin aportul pe care reacţiile emoţionale implicate de râs îl au asupra procesului de învăţare.
  • Prin combaterea depresiei; umorul şi o atitudine pozitivă acţionează ca un tampon faţă de aspectele negative ale vieţii, care pot conduce la depresie. Un studiu a scos la iveală că râsul este la fel de eficient ca medicamentele antipsihotice folosite pe scară largă pentru menţinerea sub control a gradului de agitaţie a pacienţilor diagnosticaţi cu demenţă.

Aşadar, râdeţi de câte ori aveţi ocazia. Şi, chiar dacă nu aveţi, faceţi-vă! Pentru că nu degeaba au apărut cursuri pentru râs sau grupuri de terapie prin râs: pentru sănătate, această practică cu costuri minime aduce beneficii maxime!