Tipuri de teste

Există două tipuri diferite de teste - teste de diagnostic și teste de anticorpi.
  1. Un test de diagnostic poate arăta dacă aveți o infecție activă cu coronavirus și ar trebui să luați măsuri pentru a vă pune în carantină sau a vă izola de ceilalți. În prezent, există două tipuri de teste diagnostice - teste moleculare, cum ar fi testele RT-PCR, care detectează materialul genetic al virusului și testele antigenului care detectează proteinele specifice din virus.
  2. Un test de anticorpi caută anticorpi produși de sistemul imunitar ca răspuns la o amenințare, cum ar fi un virus specific. Anticorpii pot ajuta la combaterea infecțiilor. Poate dura câteva zile sau săptămâni de la apariția unei infecții până când sunt produși anticorpii și, aceștia pot rămâne în sânge câteva săptămâni sau chiar mai mult după recuperare. Din această cauză, testele de anticorpi nu trebuie utilizate pentru a diagnostica COVID-19. În acest moment, cercetătorii nu știu dacă prezența anticorpilor înseamnă că veți fi imun la COVID-19 în viitor.

Teste moleculare versus antigene

Testele autorizate de diagnostic SARS-CoV-2 funcționează utilizând unul dintre cele două principii tehnologice diferite. Aceste două tipuri de teste diagnostice sunt teste moleculare și teste antigene. Fiecare tip de test detectează o parte diferită a particulei virusului SARS-CoV-2.
  1. Testele moleculare detectează materialul genetic sau acidul nucleic prezent în interiorul unei particule de virus. Majoritatea testelor moleculare sunt teste de reacție în lanț a polimerazei (PCR), numite și teste de amplificare a acidului nucleic (NAAT). În testarea PCR, o mașină rulează o serie de reacții care transformă mai întâi acidul ribonucleic al virusului (ARN), dacă este prezent, în acid dezoxiribonucleic (ADN) și apoi îl amplifică (face milioane de copii ale ADN-ului); testul detectează apoi acest ADN. Prin efectuarea mai multor cicluri de amplificare, un test PCR poate detecta chiar și niveluri scăzute de material genetic viral în proba unui pacient, astfel încât aceste teste tind să fie extrem de sensibile.
  2. Testele de antigen detectează una sau mai multe proteine specifice dintr-o particulă de virus. Toate testele antigen autorizate în prezent sunt teste rapide și oferă rezultate în mai puțin de o oră. Testele de antigen tind să fie foarte specifice, dar sunt de obicei mai puțin sensibile decât testele moleculare. Cu toate acestea, deoarece testele antigenice pot fi produse în general la un cost mai mic decât testele moleculare și au un design mai simplu, testele antigenice ar putea fi scalate pentru a testa milioane de indivizi pe zi.

Teste de diagnostic cu opțiuni alternative

În prezent, sunt disponibile teste de diagnostic cu metode și beneficii alternative.

  • Testele de diagnostic rapide, la punctul de îngrijire, utilizează un eșantion de mucus din nas sau gât, dar pot fi analizate la cabinetul medicului sau la clinica unde se colectează eșantionul și rezultatele pot fi disponibile în câteva minute. Acestea pot fi teste moleculare sau antigene.
  • Testele combinate pot testa în același timp gripa și coronavirusul. Unii pot testa pentru multe tipuri diferite de viruși respiratori, inclusiv cel care provoacă COVID-19.
  • Testele de colectare la domiciliu, disponibile numai pe bază de rețetă de la un medic, permit pacientului să colecteze proba la domiciliu și să o trimită direct la laborator pentru analiză. Unele teste de colectare la domiciliu au un furnizor de asistență medicală care supraveghează colectarea eșantionului prin video cu pacientul.
  • Testele de salivă permit unui pacient să scuipe într-un tub, mai degrabă decât să-i tamponeze nasul sau gâtul. Testele de salivă pot fi mai confortabile pentru unii oameni și pot fi mai sigure pentru lucrătorii din domeniul sănătății care pot fi mai departe în timpul recoltării probelor.

Teste de diagnostic molecular

Multe companii și laboratoare au dezvoltat teste pentru diagnosticarea COVID-19 pe baza detectării materialului genetic al virusului într-o probă colectată din nasul sau gâtul pacientului. Acești pași se pot schimba pe măsură ce noua tehnologie devine disponibilă, dar în prezent pașii tipici în testarea moleculară sunt:
  • Un medic, sau alt cadru medical comandă un test COVID-19. Toate testele COVID-19, inclusiv cele utilizate cu un kit de colectare la domiciliu, necesită o rețetă sau o comandă de la un profesionist din domeniul sănătății. 
  • Dvs. sau un cadru medical folosiți un tampon specializat pentru a colecta mucusul din nas sau din gât. 
  • Dvs. sau un cadru medical pune tamponul într-un recipient steril și îl sigilează pentru transport la un laborator.
  • În timpul procesului de expediere, majoritatea tampoanelor de testare moleculare trebuie păstrate într-un anumit interval de temperatură, astfel încât testul să fie precis. Proba trebuie să ajungă la laborator în termen de 72 de ore.
  • Un tehnician de laborator amestecă lichide cu tamponul pentru a extrage materialul genetic al oricărui virus care ar putea fi pe tampon.
  • Tehnicianul de laborator folosește reactivi speciali, numiți grunduri și sonde, și o mașină de înaltă tehnologie pentru a efectua mai multe cicluri de încălzire și răcire controlate pentru a converti ARN-ul virusului în ADN și apoi să facă milioane de copii ale ADN-ului. Unele teste utilizează un singur ciclu de încălzire pentru a face copii ale ADN-ului.
  • Când sondele specifice se leagă de ADN, se produce un tip special de lumină care poate fi văzut de aparat, iar testul arată un rezultat „pozitiv” pentru infecția cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.

Teste antigene

Testele antigene oferă de obicei rezultate mai rapide decât testele moleculare în diagnosticarea unei infecții active cu coronavirus, însă testele antigenice au șanse mai mari de a nu detecta o infecție activă. Dacă un test antigen arată un rezultat negativ care indică faptul că nu aveți o infecție activă cu coronavirus, medicul poate solicita un test molecular pentru a confirma rezultatul.

Teste de anticorpi (serologie)

Testele de anticorpi pot oferi rezultate rapide, dar nu ar trebui să fie utilizate pentru a diagnostica o infecție activă. Testele anticorpilor detectează numai anticorpii pe care sistemul imunitar îi dezvoltă ca răspuns la virus, nu virusul în sine. Poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni pentru a dezvolta suficienți anticorpi ca să fie detectați într-un test.



Surse: 
https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/coronavirus-disease-2019-testing-basics
https://www.fda.gov/health-professionals/closer-look-covid-19-diagnostic-testing