Ce este cancerul de piele

Cancerul de piele reprezintă creșterea anormală a celulelor pielii și se dezvoltă cel mai adesea pe pielea expusă la soare. Dar această formă comună de cancer poate apărea și pe zone ale pielii care nu sunt expuse în mod obișnuit la lumina soarelui.

Există trei tipuri majore de cancer de piele - carcinomul cu celule bazale, carcinomul cu celule scuamoase și melanomul.

Puteți reduce riscul de cancer de piele prin limitarea sau evitarea expunerii la radiații ultraviolete (UV). Verificarea pielii dvs. pentru modificări suspecte poate ajuta la detectarea cancerului de piele în cele mai timpurii stadii ale acestuia. Detectarea precoce a cancerului de piele vă oferă cele mai mari șanse pentru un tratament de succes al cancerului de piele.

Care sunt simptomele cancerului de piele

Simptomele variază în funcție de locul în care acesta se dezvoltă.
Cancerul de piele se dezvoltă în principal pe zonele pielii expuse la soare, inclusiv pe scalp, față, buze, urechi, gât, piept, brațe, mâini și picioare mai ales la femei. Dar se poate forma și pe zone care văd rar lumina zilei - pe palme, sub unghiile de la mâini sau unghiile de la picioare și zona genitală.

Cancerul de piele afectează oamenii indifierent de culoarea pielii, inclusiv cei cu tenul mai închis la culoare. Când melanomul apare la persoanele cu pielea închisă la culoare, este mai probabil să apară în zone care nu sunt expuse în mod normal la soare, cum ar fi palmele și tălpilor picioarelor.

Semnele și simptomele carcinomului celular bazal
Carcinomul cu celule bazale apare de obicei în zonele expuse la soare ale corpului, precum gâtul sau fața.

Carcinomul cu celule bazale poate apărea ca:

  • O formațiune în relief albă sau roz cu un aspect perlat
  • O formațiune roșiatică ce produce mâncărimi și sensibilitate la atingere
  • O leziune care nu se vindecă și sângerează, care prezintă cruste și își modifică aspectul

Simptome ale carcinomului cu celule scuamoase 
Cel mai adesea, carcinomul cu celule scuamoase apare pe zonele expuse la soare ale corpului tău, cum ar fi fața, urechile și mâinile. Persoanele cu pielea mai închisă la culoare sunt mai susceptibile să dezvolte carcinom cu celule scuamoase pe zone care nu sunt deseori expuse la soare.

Carcinomul cu celule scuamoase poate apărea ca:

  • Un nodul ferm, roșu
  • O leziune plată cu o suprafață solzoasă, încrustată

Simptome ale melanomului
Melanomul se poate dezvolta oriunde pe corp, pe o piele sănătoasă din alte puncte de vedere, sau într-o aluniță existentă care devine canceroasă. Melanomul apare cel mai adesea pe față sau trunchiul bărbaților afectați. La femei, acest tip de cancer se dezvoltă cel mai adesea pe gambe. Atât la bărbați, cât și la femei, melanomul poate apărea pe pielea care nu a fost expusă la soare.

Melanomul poate afecta oameni indiferent de culoarea pielii. La persoanele cu tonuri de piele mai închisă, melanomul tinde să apară pe palme sau tălpi, sau sub unghiile de la maini sau de la picioare.
Simptome ale melanomului pot fi:

  • O pată maronie mare, cu pete mai întunecate
  • O aluniță care își schimbă culoarea, dimensiunea sau senzația sau care sângerează
  • O leziune mică, cu o bordură neregulată și porțiuni care apar roșu, roz, alb, albastru sau albastru-negru
  • O leziune dureroasă care dă mâcărimi sau usturimi
  • Leziuni întunecate pe palmele, tălpile, vârfurile degetelor sau degetele de la picioare sau pe membranele mucoase ale gurii, nasului, vaginului sau anusului.



Alte tipuri de cancer de piele mai puțin frecvente includ:

  • Sarcom Kaposi. Această formă rară de cancer de piele se dezvoltă în vasele de sânge ale pielii și provoacă petele roșii sau violete pe piele sau mucoase.
  • Sarcomul Kaposi apare mai ales la persoanele cu sistem imunitar slăbit, cum ar fi persoanele cu SIDA, și la persoanele care iau medicamente care își suprimă imunitatea naturală, cum ar fi persoanele care au suferit un transplant de organe.
  • Alte persoane cu un risc crescut de sarcom Kaposi includ bărbați tineri care trăiesc în Africa sau bărbați mai în vârstă de etnie evreiască est-europeană sau italiană.
  • Carcinom cu celule Merkel. Carcinomul cu celule Merkel provoacă noduli fermi și lucioși care apar pe piele sau doar sub piele și în foliculii de păr. Carcinomul cu celule Merkel se găsește cel mai adesea pe cap, gât și trunchi.
  • Carcinomul glandelor sebacee. Acest cancer neobișnuit și agresiv își are originea în glandele sebacee din piele. Carcinoamele glandelor sebacee - care apar de obicei ca noduli tari, nedureroși - se pot dezvolta oriunde, dar cele mai multe apar pe pleoape, unde se confundă frecvent cu alte probleme ale pleoapelor.

Când trebuie să mergi la medic

Programați-vă la medic imediat ce observați modificări ale pielii care vă îngrijorează. Nu toate modificările pielii sunt cauzate de cancerul de piele. Medicul dumneavoastră va cerceta modificările pielii dvs. pentru a stabili care este cauza.


Ce cauzează cancerul de piele

Cancerul de piele apare atunci când apar erori (mutații) în ADN-ul celulelor pielii. Mutațiile fac ca celulele să crească necontrolat și să formeze o masă de celule canceroase.

Tipuri de celule implicate în cancerul de piele

Cancerul de piele începe în stratul superior al pielii - epiderma. Epiderma este un strat subțire care oferă o acoperire protectoare a celulelor pielii și care se regenerează în continuu. Epiderma conține trei tipuri principale de celule:

  • Celulele scuamoase se află chiar sub suprafața exterioară și funcționează ca și căptușeala interioară a pielii.
  • Celulele bazale, care produc celule noi ale pielii, stau sub celulele scuamoase.
  • Melanocitele - care produc melanină, pigmentul care conferă pielii culoarea normală - sunt localizate în partea inferioară a epidermei. Melanocitele produc mai multă melanină atunci când sunteți la soare pentru a vă proteja straturile mai adânci ale pielii.

Unde începe cancerul de piele determină tipul acestuia și opțiunile de tratament.

Lumina ultravioletă și alte cauze potențiale
O mare parte din deteriorarea ADN-ului din celulele pielii este cauzată de radiațiile ultraviolete (UV) găsite în lumina soarelui și în luminile UV utilizate în saloanele de bronzat. Dar expunerea la soare nu explică cancerele de piele care se dezvoltă pe zone ale pielii care nu sunt expuse în mod obișnuit la lumina soarelui. Acest lucru indică faptul că și alți factori pot contribui la riscul de cancer de piele, cum ar fi expunerea la substanțe toxice sau o afecțiune care îți slăbește sistemul imunitar.

Cum anume poate  lumina UV cauza cancer de piele?

Prea multe radiații UV de la soare sau cabine de bronzat pot deteriora materialul genetic (ADN-ul) din celulele pielii. Dacă în timp se acumulează prea mult ADN deteriorat, aceasta poate determina celulele să se înmulțească defectuos, ceea ce poate duce la cancer de piele. Oricine poate dezvolta cancer de piele, dar unele persoane pot avea un risc mai mare.


Factori de risc


Factorii care pot crește riscul de cancer de piele includ:

  • Piele deschisă la culoare. Oricine, indiferent de culoarea pielii, poate face cancer de piele. Cu toate acestea, cei care au mai puțin pigment (melanină) în piele beneficiază de o protecție mai mică împotriva radiațiilor UV dăunătoare. Dacă aveți părul blond sau roșcat și ochii de culoare deschisă și faceți pistrui sau vă ardeți ușor, aveți un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele decât o persoană cu pielea mai închisă la culoare.
  • Un istoric de arsuri solare. După ce a avut una sau mai multe arsuri solare din care au rezultat bășici în copilărie sau adolescență, crește riscul de a dezvolta cancer de piele la maturitate. Arsurile solare la vârsta adultă sunt, de asemenea, un factor de risc.
  • Expunere excesivă la soare. Oricine petrece mult timp la soare poate dezvolta cancer de piele, mai ales dacă pielea nu este protejată cu produse cu protecție solară sau îmbrăcăminte adecvată. Bronzarea, inclusiv expunerea la lămpile de bronzare, vă pune, de asemenea, în pericol. Bronzul este răspunsul pielii tale la radiații UV excesive.
  • Clime insorite sau de mare altitudine. Oamenii care trăiesc în climă însorită și caldă sunt expuși la mai multă radiație solară decât oamenii care trăiesc în clime mai reci. Trăind la cote mai mari, unde lumina soarelui este cea mai puternică, te expune și la mai multe radiații.
  • Alunite. Persoanele care au multe alunițe sau alunițe anormale numite nevi displazice au un risc crescut de cancer de piele. Aceste alunițe anormale - care arată neregulate și sunt, în general, mai mari decât alunițele normale - sunt mai susceptibile ca altele să devină canceroase. Dacă aveți un istoric de alunițe anormale, urmăriți-le în mod regulat pentru modificări.
  • Leziuni precanceroase ale pielii. Având leziuni ale pielii cunoscute sub numele de keratoze actinice vă pot crește riscul de a dezvolta cancer de piele. Aceste creșteri precanceroase ale pielii apar, de obicei, sub formă de excrescenţe aspre și solzoase, care variază în culoare de la maro la roz închis. Sunt cele mai frecvente pe față, cap și mâini ale persoanelor cu pielea deschisă a căror piele a fost deteriorată de soare.
  • Un istoric familial de cancer de piele. Dacă unul dintre părinți sau o soră a avut cancer de piele, este posibil să aveți un risc crescut de boală.
  • Un istoric personal al cancerului de piele. Dacă ați dezvoltat cancer de piele o dată, aveți riscul de a-l dezvolta din nou.
  • Un sistem imunitar slăbit. Persoanele cu sistem imunitar slăbit au un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele. Aceasta include persoanele care trăiesc cu HIV / SIDA și cele care iau medicamente imunosupresoare după un transplant de organ.
  • Expunerea la radiații. Persoanele care au primit tratament radiologic pentru afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema și acneea, pot avea un risc crescut de cancer de piele, în special carcinom bazocelular.
  • Expunerea la anumite substanțe. Expunerea la anumite substanțe, cum ar fi arsenicul, vă poate crește riscul de cancer de piele.

Cum putem preveni cancerul de piele

Cele mai multe tipuri de cancer de piele pot fi prevenite. Pentru a vă proteja, urmați aceste sfaturi de prevenire a cancerului de piele:
  1. Evitați soarele în miezul zilei. Razele soarelui sunt cele mai puternice între aproximativ 10 și 16:00. Programează activități în aer liber pentru alte ore ale zilei, chiar iarna sau când cerul este înnorat.
  2. Absorbiți radiațiile UV pe tot parcursul anului, iar norii oferă puțină protecție împotriva razelor dăunătoare. Evitarea soarelui la cel mai puternic vă ajută să evitați arsurile solare și bronzurile care provoacă leziuni ale pielii și vă crește riscul de a dezvolta cancer de piele. Expunerea la soare acumulată de-a lungul timpului poate cauza, de asemenea, cancer de piele.
  3. Folosiți protecție solară pe tot parcursul anului. Ecranele solare nu filtrează toate radiațiile UV dăunătoare, în special radiațiile care pot duce la melanom, dar joacă un rol major într-un program general de protecție solară.
  4. Folosiți o protecție solară cu spectru larg cu un SPF de cel puțin 30, chiar și în zilele înnorate. Aplicați protecție solară cu generozitate și aplicați din nou la fiecare două ore - sau mai des dacă înotați sau perspirați. Folosiți o cantitate generoasă de protecție solară pe toată pielea expusă, inclusiv buze, vârful urechilor și spatele mâinilor și gâtului.
  5. Purtați haine de protecție. Ecranele solare nu oferă o protecție completă împotriva razelor UV. Așadar, acoperiți-vă pielea cu haine întunecate, strâns țesute, care vă acoperă brațele și picioarele și o pălărie cu margine largă, care oferă mai multă protecție decât o șapcă de baseball sau o vizieră. Unele companii vând și îmbrăcăminte fotoprotectoare. Un dermatolog poate recomanda o marcă adecvată.
  6. Nu uitați de ochelarii de soare. Căutați modele care blochează ambele tipuri de radiații UV - razele UVA și UVB.
  7. Evitați solarul. Luminile utilizate în saloanele de bronzat emit raze UV și vă pot crește riscul de cancer de piele.
  8. Fiți atenți la medicamentele care sensibilizează pelea la expunerea lasoare. Unele medicamente care se eliberează pe bază de rețetă și medicamente fără rețetă, inclusiv antibiotice, vă pot face pielea mai sensibilă la lumina soarelui.
  9. Întrebați medicul sau farmacistul despre efectele secundare ale medicamentelor pe care le luați. Dacă acestea cresc sensibilitatea la lumina solară (fotosensibilitate), luați măsuri de precauție suplimentare pentru a vă proteja pielea.
  10. Verificați-vă pielea în mod regulat și raportați modificările la medic. Examinați frecvent pielea pentru a observa eventuale modificări ale alunițelor, pistruilor, denivelărilor și semnelor de naștere existente.
  11. Cu ajutorul oglinzilor, verificați-vă fața, gâtul, urechile și scalpul. Examinați-vă pieptul și trunchiul, precum și partea superioară și partea inferioară a brațelor și mâinilor. Examinați atât partea din față, cât și cea din spate a picioarelor și a picioarelor, inclusiv tălpile și spațiile dintre degetele de la picioare. Verificați, de asemenea, zona genitală și între fese.


Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/skin-cancer/symptoms-causes/syc-20377605