Ce este cancerul ovarian

Cancerul ovarian este un tip de cancer care începe în ovare, este o afecțiune cu evoluție lentă, chiar asimptomatică în stadiu incipient, fapt ce îi permite să evolueze fără a fi depistat.

Sistemul reproducător feminin conține două ovare, unul pe fiecare parte a uterului. Ovarele - fiecare cam de mărimea unei migdale - produc ouă (ovule), precum și hormonii estrogeni și progesteron.

Cancerul ovarian este adesea nedetectat până când nu s-a răspândit în pelvis și abdomen. În acest stadiu târziu, cancerul ovarian este mai dificil de tratat. Cancerul ovarian în stadiu incipient, în care boala este limitată la ovar, are șanse mari să fie tratat cu succes.

Chirurgia și chimioterapia sunt utilizate în general pentru a trata cancerul ovarian.

Simptome

Pentru că în stadiu incipient cancerul ovarian cauzează rar simptome, acesta nu este ușor de depistat. În stadiul avansat, cancerul ovarian poate provoca simptome puține și nespecifice care sunt adesea confundate cu afecțiuni benigne mai frecvente.
Simptomele cancerului ovarian pot include:

 • Mărirea în dimensiuni a abdomenului și chiar palparea unei formațiuni tumorale la acest nivel
 • Senzție de sațietate rapidă
 • Pierdere în greutate
 • Disconfort în zona pelvisului
 • Simptome gastrointestinale: eructații (râgâieli), indigestie, grețuri, modificări ale tranzitului intestinal, constipație sau diaree.
 • O nevoie frecventă de a urina

Cand sa mergi la doctor

Oricând prezentați simptome care vă îngrijorează adresați-vă medicului ginecolog. În special dacă aveți un istoric familial de cancer ovarian sau cancer de sân, discutați cu medicul dumneavoastră despre riscul de a dezvolta cancer ovarian. Medicul vă poate îndruma către un consilier genetic pentru a discuta testarea pentru anumite mutații ale genelor care cresc riscul de cancer de sân și de ovar.

Cauze si factori care pot creste riscul de a face cancer ovarian

Nu este clar ce provoacă cancerul ovarian, deși medicii au identificat factori care pot crește riscul bolii.

În general, cancerul începe atunci când o celulă dezvoltă erori (mutații) în ADN-ul său. Mutațiile spun celulei să crească și să se multiplice rapid, creând o masă (tumoră) de celule anormale. Celulele anormale continuă să trăiască atunci când celulele sănătoase ar muri. Acestea pot invada țesuturile din apropiere și se pot despărți de o tumoare inițială pentru a se răspândi în altă parte a corpului (metastaze).

Tipuri de cancer ovarian

Tipul de celulă în care începe cancerul determină tipul de cancer ovarian pe care îl aveți. Tipurile de cancer ovarian includ:
 • Tumori epiteliale, care încep în stratul subțire de țesut care acoperă exteriorul ovarelor. Aproximativ 90% dintre cancerele ovariene sunt tumori epiteliale.
 • Tumorile Stromale, care încep în țesutul ovarian care conține celule producătoare de hormoni. Aceste tumori sunt de obicei diagnosticate într-o etapă mai timpurie decât alte tumori ovariene. Aproximativ 7% din tumorile ovariene sunt stromale.
 • Tumorile ale celulelor germinale, care încep în celulele producătoare de ouă. Aceste rare cancere ovariene tind să apară la femeile mai tinere.

Factori de risc

Factorii care vă pot crește riscul de a face cancer ovarian includ:
Vârsta înaintată. Cancerul ovarian poate apărea la orice vârstă, dar este cel mai frecvent întâlnit la femeile cu vârste cuprinse între 50 și 60 de ani.
Mutații ale genelor moștenite. Un procent mic de cancere ovariene sunt cauzate de mutațiile genice pe care le moștenesti de la părinți. Genele cunoscute pentru creșterea riscului de cancer ovarian se numesc gena cancerului de sân 1 (BRCA1) și gena cancerului de sân 2 (BRCA2). Aceste gene cresc și riscul de cancer de sân.
Și alte mutații ale genelor, inclusiv cele asociate cu sindromul Lynch, pot crește riscul de cancer ovarian.
Istoric familial de cancer ovarian. Persoanele cu două sau mai multe rude apropiate cu cancer ovarian au un risc crescut de boală.
Terapia de înlocuire a hormonilor estrogeni, în special în utilizarea pe termen lung și în doze mari.
Vârsta când menstruația a început și s-a încheiat. Începerea menstruației la o vârstă fragedă sau începerea menopauzei la o vârstă târzie, sau ambele pot crește riscul de cancer ovarian.

Preventie

Nu există o modalitate sigură de a preveni cancerul ovarian. Dar pot exista modalități de a vă reduce riscul:

Luați în considerare tratamentul cu anticonceptionale. Întrebați-vă medicul dacă pilulele anticonceptionale pot fi potrivite pentru dvs. Femeile care folosesc contraceptive orale pot avea un risc redus de cancer ovarian. Ănsă contraceptivele orale au alte riscuri, deci discutați dacă beneficiile depășesc aceste riscuri în funcție de situația dvs.
Discutați factorii de risc cu medicul dumneavoastră. Dacă aveți antecedente familiale de cancer de sân și ovarian, discutați acest lucru cu medicul dumneavoastră. Medicul poate determina ce poate însemna acest lucru pentru riscul dvs. de cancer. În unele cazuri, medicul vă poate trimite la un consilier genetic care vă poate ajuta să decideți dacă testele genetice pot fi potrivite pentru dumneavoastră. Dacă s-a descoperit că aveți o mutație genică care vă crește riscul de cancer ovarian, puteți lua în considerare o intervenție chirurgicală pentru a vă elimina ovarele pentru a preveni cancerul.


Chisturile ovariene și cancerul ovarian

Doar pentru că ați avut un chist ovarian sau o tumoare nu înseamnă că aveți sau veți dezvolta cancer ovarian. Multe femei dezvoltă chisturi ovariene sau tumori ovariene benigne la un moment dat în perioada de reproducere. Majoritatea nu vor dezvolta niciodată cancer ovarian.

Ovarele sunt organe mici situate adânc în bazin. Ouăle cresc în interiorul lor, într-un sac sau folicul. În timpul ovulației, un ou este eliberat din sacul său într-una din trompele uterine. După aceea, sacul se dizolvă de obicei, dar uneori sacul poate rămâne și umple cu aer sau lichid și se transformă într-un chist. Chisturile care se formează în sau în jurul ovarelor dvs. trec adesea neobservate. Ele pot provoca doar simptome ușoare sau deloc sesizabile.

Este relativ rar, dar unele chisturi ovariene sunt maligne, sau canceroase. Din fericire, majoritatea sunt benigne, sau nu sunt canceroase. Planul de tratament recomandat de medicul dumneavoastră va depinde de tipul de chist ovarian sau de tumoare pe care îl aveți, precum și de simptomele dumneavoastră. De multe ori acestea nu vor necesita niciun tratament.


Tipuri de chisturi ovariene

Chisturile care se formează în timpul ciclului menstrual se numesc chisturi funcționale. Există două tipuri de chisturi ovariene funcționale: chisturile foliculului și corpusului luteum. Chisturile foliculelor se formează atunci când un ou nu reușește să se desprindă din sac. Aceste tipuri de chisturi dispar de obicei de la sine în termen de una până la trei luni. Chisturile corpusului luteum se dezvoltă atunci când un sac se închide după eliberarea oului său, permițând acumularea lichidului în interior. Aceste chisturi se rezolvă de obicei singure în câteva săptămâni.

Uneori, ouăle se maturizează în sacii lor, dar nu sunt eliberate niciodată. Pe măsură ce ciclul menstrual se repetă, sacii pot crește și se vor dezvolta în mai multe chisturi. Această afecțiune este cunoscută sub denumirea de sindrom ovar polichistic (PCOS).

Există și alte tipuri de chisturi ovariene și tumori. De exemplu:
 • Endometrioamele ovariene se pot dezvolta dacă aveți endometrioză, o afecțiune care determină creșterea țesutului endometrial care căptușește uterul în alte zone ale corpului. Dacă acest țesut se atașează la unul dintre ovarele tale, se poate forma un endometriom ovarian.
 • Cistadenomele ovariene sunt chisturi pline de lichid care se dezvoltă din celulele de pe suprafața ovarului. În timp ce majoritatea sunt benigne, unele cistadenomi sunt canceroase.
 • Chisturile dermoide ovariene sau teratoamele sunt alcătuite dintr-o varietate de tipuri de celule diferite. Sunt un tip de tumoră cu celule germinale ovariene. De obicei, aceste tumori sunt benigne, dar ocazional pot fi maligne.

Se întâmplă frecvent ca aceste tipuri de chisturi benigne să se dezvolte în timpul anilor de reproducere sau după începerea menstruației. Este mai puțin obișnuit să apară un chist ovarian înainte de prima menstruație sau după ce a avut loc menopauză. Dacă se întâmplă, este posibil ca medicul dumneavoastră să vrea să investigheze în continuare.


Simptome comune ale chisturilor ovariene si a cancerului de ovar

Este posibil să ai un chist ovarian și să nu-ți dai seama. Simptomele pot varia de la ușoare până la severe. Acestea pot include balonarea și presiunea abdominală, durere la contactul sexual și urinarea frecventă. Unele femei prezintă menstruații neregulate, creștere neobișnuită a părului sau febră.

La fel ca și în cazul chisturilor ovariene necanceroase, tumorile canceroase pot să nu declanșeze simptome sau doar simptome minore. De obicei, sunt greu de simțit, chiar și în timpul unui examen fizic. Acesta este motivul pentru care este dificil să detectăm cancerul ovarian în stadiu incipient.
Atunci când există, simptomele cancerului ovarian sunt similare cu cele ale chisturilor ovariene. Acestea pot include:
 • umflarea abdomenului sau balonare
 • presiune și durere abdominală 
 • Senzație de sațietate la scurt timp după începerea mesei
 • urinare frecventă sau urgentă
 • menstruații neregulate
 • durere la contactul sexual

Dacă aveți simptome asociate cu chisturi ovariene sau cancer ovarian, consultați medicul cât mai curând posibil.


Cum se pune diagnosticul corect

În unele cazuri, este posibil să nu știți că aveți un chist ovarian sau o tumoare până când medicul nu o detectează în timpul unui examen pelvin de rutină. În alte cazuri, s-ar putea să apară mai întâi simptome, ceea ce va duce la investigații imagistice care dezvăluie un chist sau o tumoare ovariană. Dacă observați simptome, faceți o programare la medic.

Dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveți un chist ovarian sau o tumoare, acesta va comanda investigații imagistice pentru a vă examina ovarele. De multe ori, testele imagistice precum ecografia sau RMN-ul pot determina dacă un chist sau o tumoare ovariană este benignă sau malignă. De asemenea, medicul poate recomanda analize de sânge pentru CA-125, un marker tumoral sau efectuarea unei biopsii dacă există îndoieli. Nivelurile ridicate de CA-125 pot indica prezența cancerului ovarian.

Pentru a confirma sau a exclude cancerul ovarian, medicul dumneavoastră poate efectua o biopsie. Ei vor colecta un eșantion de chist sau tumoare pentru analiză la microscop. Acest lucru îi va ajuta să stabilească dacă este canceroasă.


Forme de tratament în funcție de situație

În multe cazuri, chisturile ovariene se rezolvă pe cont propriu, fără tratament. Dacă aveți un chist ovarian care nu dispare de unul singur sau unul care vă cauzează durere, medicul vă poate recomanda îndepărtarea chirurgicală. Acest lucru se poate realiza de obicei fără a vă deteriora ovarul sau a afecta fertilitatea.

Dacă ați fost diagnosticat cu cancer ovarian, medicul dumneavoastră vă poate recomanda una sau mai multe dintre următoarele opțiuni de tratament:

 • chimioterapie
 • radiație
 • interventie chirurgicala

Nu există nicio modalitate cunoscută de a preveni chisturile ovariene.


Perspective pentru chisturi ovariene și cancer
Perspectiva dvs. pe termen lung va depinde de diagnostic. Majoritatea chisturilor ovariene se rezolvă în câteva luni, adesea fără tratament. Perspectiva pentru cancerul ovarian variază, în funcție de stadiul și tipul acestuia.

Este important să raportați imediat medicul dumneavoastră simptome neobișnuite. Cu cât știi mai devreme ce se întâmplă, cu atât mai bine. Dacă aveți cancer ovarian, perspectivele dvs. vor fi mai bune dacă este diagnosticat și tratat în stadiile incipiente.

Cancerul ovarian este rar la femeile tinere. Conform Alianței Fondului de Cercetare a Cancerului Ovarian, vârsta medie a unui diagnostic este de 63. Riscul de a dezvolta un cancer ovarian în timpul vieții este de aproximativ unul din 75. Riscul dvs. ar putea fi mai mare dacă aveți un istoric familial de cancer ovarian sau dacă aveți anumite mutații genetice. Riscul de deces survenit în urma unui cancer ovarian este de aproximativ 1 din 100.Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cancer/symptoms-causes/syc-20375941
https://www.healthline.com/health/cancer/ovarian-cancer-cysts#outlook