Ce este raceala?

Raceala este o afectiune comuna care ia amploare in sezonul rece. Responsabil pentru simptomele neplacute este  o infectie virala care provoaca inflamatia nasului, gatului, sinusurilor si laringelui. Adesea este numita infectie acuta a cailor respiratorii superioare (IACRS) pentru a o distinge de infectiile mai grave ale cailor respiratorii inferioare. Avectiunile cauzate de virusi sunt denumite generic viroze, insa sunt cel mai ades cunoscute sub numele de raceala pentru ca au o incidenta crescuta in sezonul rece. 

Racelile nu sunt afectiuni grave si nu sunt periculoase pentru majoritatea oamenilor, dar pot fi foarte neplacute, chiar daca dureaza doar cateva zile. Din pacate, nu poti face multe pentru a le evita, nici pentru a le trata.

Cine este predispus la raceli?

Cu totii suntem predispusi la raceli mai ales in timpul iernii cand petrecem mai mult timp in spatii inchise alaturi de cei care au deja virusul. Statistic vorbind, copii sunt mai predispusi la raceli pentru ca petrec mult timp in colectivitate (gradinite, scoli, etc) si de aceea racesc cam de cinici ori intr-un an. 

Adultii, in schimb, racesc in medie de doua - trei ori pe an. Exceptie fac adultii care au contact cu copii in mod frecvent (de ex. Invatatori, profesori, educatori). Persoanele care fumeaza, sufera de diabet, imunitate scazuta sau astm au un risc crescut de a dezvolta complicatii precum pneumonia. De aceea, se recomanda sa evitam cat mai mult spatiile inchise si aglomerate in care o singura persoana infectata cu o viroza poate transmite boala foarte usor persoanelor sanatoase.

Cum ma feresc de raceala?

Din pacate nu exista o metoda imbatabila de a evita raceala. Tine de cei raciti sa ia masuri. Acestia ar trebui sa-si acopere gura si nasul cand stranuta sau tusesc, sa se spele pe maini, sa arunce servetelele folosite la cosuri de gunoi inchise, sa evite zonele aglomerate. Pentru ca este foarte usor sa iei virusul de pe clanta, balustrada, bara din mijloacele de transport in comun, etc se recomanda sa te speli des si corect pe maini (mainile trebuie sa fie in contact cu sapunul 30 de secunde pentru a distruge virusul gripal). 

Daca esti racit si stranuti sau tusesti acopera-ti nasul si gura cu cotul nu cu palma, asa cum fac majoritatea. Daca folosesti palma si apoi atingi obiecte care vor fi atinse si de altii (clanta usii, balustrada, bara din mijloacele de transpot in comun, etc), atunci toti cei care vin in contact cu acele obiecte risca sa se imbolnaveasca. O igiena corespunzatoare este singura metoda de a scadea sansele de contractare a virozelor.

Sunt bune suplimentele pentru intarirea imunitatii?

Poate! Farmaciile abunda in suplimente care promit cresterea imunitatii. Din pacate nu exista studii concludente care sa dovedeasca aceste promisiuni. Suplimentele cu zinc ar putea sa fie utile. 
Sunt studii care arata ca zincul ar putea scurta cu o zi durata de convalescenta daca este administrat din prima zi de raceala insa nu s-a stabilit care este doza corecta si au fost prea putini participanti la studiu pentru ca rezultatele sa fie relevante. Pe de alta parte, o cantitate prea mare de zinc poate avea evecte adverse periculoase precum deficienta de cupru, anemie si afectarea sistemului nervos. 
Usturoiul, homeopatia, vitaminele C si D si echinacea nu va vor face rau, dar nici nu exista dovezi ca va pot ajuta intr-adevar. 

Exista unele dovezi, dar insuficient documentate, ca probioticele, bacteriile „bune” din intestin, pot reduce incidenta, durata, severitatea si impactul racelilor. Nu exista niciun motiv sa nu mancati iaurt pentru a va stimula aportul de probiotice în timp ce oamenii de stiinta încearca sa stabileasca daca functioneaza si, daca da, cat de mult avem nevoie si de ce tipuri.

Ce sa faci cand ai racit?

O vorba din popor zice ca raceala dureaza sapte zile cu tratament si o saptamana fara. In general se recomanda odihna, lichide calde si sa nu dai virusul mai departe. Nu exista tratament impotriva virozelor, insa putem trata simptomele pentru a spori confortul celor bolnavi. 

Pentru dureri si stari febrile se recomanda medicamentele pe baza de paracetamol sau ibuprofen si decongestionante nazale pentru nasul infundat. 

Exista vaccin anti-raceala?

Nu. Vaccinurile cresc imunitatea organismului vata de un anumit virus, insa pentru asta trebuie sa stii despre ce virus este vorba. Raceala este cauzata de o varietate de virusi, multi dintre ei fac parte din familia Rinovirus (peste 160 de tulpini), dar responsabili de imbolnavire pot fi si coronavirus sau gripa. De aceea este aproape imposibila dezvoltarea unui vaccin.

Va aparea un tratament pentru raceala in viitorul apropiat?

Putin probabil. Sau facut teste cu medicamentul antiviral Interferon, administrat ca spray nazal. Intr-unul din teste simptomele precum tuse, nas care curge si stare generala proasta s-au redus insa participantii la studiu au luat si alte medicamente (ibuprofen si antihistamine) in acelasi timp. Interferonul este un medicament scump si cu efecte adverse. 

Un medicament care ar putea avea succes in prevenirea racelii este un spray care acopera mucoasa nazala cu un gel menit sa impiedice particulele virale sa treaca dincolo de nari.

De ce nu trebuie sa iei  antibiotice pentru raceala?

Raceala este cauzata de un virus. Antibioticele nu au efect asupra virusilor. Ocazional, bacterii care traiesc in tractul respirator pot fi intalnite la persoanele racite insa eradicarea lor cu antibiotice nu va imbunatati starea pacientului si nici nu va grabi recuperarea, de aceea nu este necesara. 
Rareori, o simpla raceala poate dezvolta complicatii: infectia migreaza catre ureche (intre nas, gat si ureche exista un canal de comunicare numit Trompa lui Eustachio), sinuzita sau pneumonie. Aceste complicatii necesita tratament cu antibiotice (pentru ca sunt generate de bacterii.)


Raceala a trecut, de ce nu trece tusea?

Dupa o viroza, poate aparea inflamatie în jurul cailor respiratorii care provoaca tuse si respiratii suieratoare. Medicamentele pentru tuse nu ar trebui administrate copiilor mici, iar adultii ar trebui sa fie constienti ca nu exista nicio dovada în ceea ce priveste utilizarea lor. 

Daca tusea dureaza mai mult de patru saptamani dupa raceala, daca aveti simptome ingrijoratoare cum ar fi pierderea in greutate, sange in sputa ar trebui sa consultati medicul de familie pentru mai multe investigatii.