Ce este oboseala cronica?

Starea de oboseala este o situatie pe deplin cunoscuta de orice persoana, fiecare dintre noi avand astfel de perioade. Motivele variaza de la lipsa de somn sau o raceala pana la stari psihologice negative ce influenteaza si nivelul de energie. Atunci cand insa starea de oboseala continua pe o perioada mai lunga de timp si nu poate fi explicata de lipsa de odihna sau alta boala, se poate discuta de sindromul oboselii cronice.

Cunoscuta si sub denumirea de encefalomielita mialgica, oboseala cronica este o boala ce afecteaza sistemul nervos, ce poate aparea atat la copii cat si la adulti. In majoritatea cazurilor boala se instaleaza brusc, in general dupa o raceala sau un episod de trauma fizica sau psihica, precum o interventie chirurgicala, un accident sau moartea unei personale dragi. Exista insa si cazuri in care oboseala cronica se instaleaza treptat. Aceasta stare perpetua de epuizare poate dura luni sau chiar ani, numai un mic procent din persoanele afectate recuperandu-se complet.


Cumiti dai seama ca suferi de oboseala cronica?

Cel mai des intalnit simptom al oboselii cronice este o senzatie asemanatoare cu cea indusa de catre gripa, aparuta imediat dupa efectuarea de exercitii fizice, precum si de lipsa de energie necesara efectuarii activitatilor zilnice. Efectul poate fi si unul intarziat, uneori aparand chiar si la 24 de ore dupa efectuarea activitatii fizice. 

Persoanele afectate observa cum, dintr-o data, activitati fizice pe care le efectuau in trecut cu usurinta ii lasa epuizati. O simpla plimbare, pregatirea copilului pentru scoala sau mersul in graba pentru a prinde autobuzul sunt urmate de o stare puternica de oboseala. 

Din cauza complexitatii acestei afectiuni cronice, multe simptome aparute concomitent trebuie sa fie prezente pentru punerea unui diagnostic precis. 

Pe langa cel mai des intalnit simptom, anume starea de oboseala ce nu dispare odata cu odihna, un diagnostic necesita ca cel putin 4 din urmatoarele simptome sa fie prezente pentru mai mult de 6 luni:

  • Dificultati de concentrare si afectarea memoriei pe termen scurt, suficient de severe pentru a afecta semnificativ chiar si activitati de rutina de acasa, de la serviciu si scoala, sau in oricare alt context social.
  • Dureri in gat
  • Umflarea nodulilor limfatici din zona gatului si subratului
  • Dureri musculare
  • Dureri de articulatie, fara un motiv clar si fara prezenta iritatiilor sau imflaturilor
  • Dureri de cap diferite fata de cele obisnuite sau mai severe
  • Lipsa energiei dupa un somn prelungit
  • O reactie extrema la activitati fizice ceva mai intense, precum exercitiile fizice, ce poate dura chiar si pana a doua zi.
  • alergii sau sensitivitate crescuta la lumina, atingere, sunete, mancaruri, medicamente sau substante chimice
  • Schimbari gastrointestinale manifestate prin greata, balonare, constipare sau diaree
  • Schimbari drastice de greutate corporala
  • Inabilitatea de adaptare la schimbari de temperatura

Aproximativ jumatate din persoanele ce sufera de oboseala cronica dezvolta si o stare de depresie in lunile sau anii de dupa momentul aparitiei problemei. Oboseala cronica nu este insa considerata o afectiune psihiatrica, ci o afectiune fizica ce poate avea repercusiuni la nivel psihic.

Desi exista dovezi ce atesta faptul ca oboseala cronica este legata de o problema fizica ce implica sistemul imunitar, metabolismul si sistemul nervos, nu exista vreo procedura sau test de laborator care sa confirme sau sa infirme diagnosticul. 

Prin urmare, pana cand se va gasi o metoda sigura de diagnosticare, medicii nu pot decat sa analizeze simptomele si sa elimine alte eventuale cauze. Prin urmare, o examinare ce are ca scop sa determine prezenta oboselii cronice va investiga si simptomele altor boli ce pot da stari prelungite de oboseala, precum:
  • Hipertiroidism
  • O eventuala slaba functionare a glandei suprarenale, ce secreta printre altele si adrenalina
  • Afectiuni cardiace
  • Apneea in somn sau narcolepsia
  • Eventuale efecte secundare ale medicamentelor luate
  • Cancer
  • Hepatita B sau C
  • Diverse boli psihiatrice, precum stari de depresie majora, tulburare bipolara, schizofrenie sau dementa
  • Tulburari de alimentatie, precum anorexia sau bulimia
  • Abuzul de droguri si alcool
  • Obezitate severa
Medicul va comanda diverse teste de sange, tiroida, rinichi sau ficat, precum si altele mai specializate, inclusiv examinarea sistemului imunitar. Pentru ca diagnosticul sa fie clar, simptomele oboselii cronice trebuie sa dureze cel putin 6 luni insa, din nefericire, acestea persista de obicei timp de mai multi ani. 


In general, acestea sunt foarte puternice in primii doi ani, urmand apoi sa scada treptat in intensitate, permitand pacientului sa functioneze in parametri care sa se apropie de normalitate. Numai un foarte mic procent din acestia au parte insa de o recuperare completa.

Care sunt consecintele oboselii cronice?

Oboseala cronica se manifesta diferit de la caz la caz si poate avea efecte de o intensitate variata de la pacient la pacient. La fel ca toate bolile cronice, aceasta variaza de la blanda la severa, cu consecinte diferite:
  • Oboseala cronica blanda presupune reducerea activitatilor zilnice ale pacientului cu cel putin 50% in comparatie cu nivelurile normale
  • Oboseala cronica moderata limiteaza pacientul la o convietuire exclusiv in propria locuinta
  • Oboseala cronica foarte severa presupune inabilitatea pacientului de a parasi patul si necesita o ingrijire permanenta

Multe persoane ce sufera de oboseala cronica renunta sa mearga la serviciu sau la scoala, evita orice forma de socializare si devin incapabili de a avea grija de propriile responsabilitati cotidiene. Din pacate, deseori persoanele din jur nu reusesc sa inteleaga gravitatea situatiei, confundand-o cu o stare normala de oboseala. 

Prin urmare, pacientii ce se confrunta cu oboseala cronica se lovesc deseori de ignoranta celor din jur, auzind deseori ca problema este doar in mintea lor si ca tot ce trebuie sa faca este un mic efort pentru a trece de starea de oboseala. Aceasta neintelegere a situatiei ii face pe multi pacienti ce sufera de oboseala cronica sa isi forteze organismul peste limite, agravandu-si astfel problema.

Ce declanseaza acest sindrom?

Cauza exacta a aparitiei sindromului oboselii cronice este inca nedeterminata, ceea ce face aceasta problema foarte dificil de diagnosticat. Desi poate afecta pe oricine, oboseala cronica afecteaza in principal femeile cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani. Boala poate aparea ca urmare a unor boli infectioase des intalnite, precum boala Lyme sau mononucleoza infectioasa, insa nu toate cazurile sunt legate de infectii. 

Testele au aratat ca persoanele ce sufera de oboseala cronica prezinta anumite anomalii la nivelul creierului, in special in hipotalamus, partea creierului ce regleaza activitatea hormonala si functiile vitale. 

De asemenea, s-au observat neregularitati la partea sistemului nervos ce controleaza tensiunea arteriala, ritmul cardiac, temperatura corpului si alte functii necesare bunei functionari a organismului. Aceasta legatura face ca multi pacienti ce sufera de oboseala cronica sa aiba de asemenea si o tensiune arteriala si ritm cardiac ridicate, chiar si in stare de repaus.

Multe componente ale sistemului imunitar raman activate pe perioade lungi de timp la pacientii cu oboseala cronica, fapt ce pare sa indice ca unii dintre acestia sufera de o boala autoimuna, sistemul lor imunitar atacand astfel anumite tesuturi din organism. De asemenea, pacientii cu oboseala cronica prezinta o deficienta in abilitatea celulelor din organism de a produce energie. 

Unele studii indica faptul ca anuite gene au o structura diferita fata de normal si ca activitatea globulelor albe din sange este diferita. 
Alte anomalii neintalnite la persoanele sanatoase apar la nivelul creierului si sistemului nervos, acestea neaparand nici la pacientii afectati de alte boli ce au ca efect pierderea energiei, precum depresia. 

Aceste anomalii tind sa apara si sa dispara, acestea neafectand fiecare pacient cu oboseala cronica, facand astfel diagnosticarea si investigarea cauzelor aparitiei bolii si mai dificila. 

Desi majoritatea cazurilor de oboseala cronica nu apar sub forma de epidemie, de-a lungul timpului s-au inregistrat multe situatii in care multe persoane din aceeasi zona geografica au inceput sa sufere de aceasta afectiune in acelasi timp. Cu toate acestea, nu s-a putut determina clar cauza acestui fenomen. 



Ce remedii sunt recomandate in oboseala cronica? 

Nu exista o solutie clara pentru vindecarea de oboseala cronica. Viata pacientului poate fi imbunatatita prin programe de exercitii aerobice graduale pentru imbunatatirea functiilor motorii, dar si terapie cognitiv-comportamentala menita sa schimbe impreia acestuia legata de boala, insa niciuna din aceste metode nu poate duce la o vindecare completa. 

Nu exista o solutie clara ce trebuie abordata in cazul oboselii cronice, tratamentul adoptat fiind in general o combinatie din urmatoarele:
  • Schimbari ale stilului de viata – pacientii sunt initial incurajati sa limiteze pe cat posibil solicitarea fizica, dar si sa evite stresul psihologic. Acestia invata treptat sa isi pastreze energia pentru activitati vitale de acasa sau de la serviciu, in acelasi timp eliminand activitatile ce o importanta mai scazuta.
  • Reinceperea treptata a exercitiilor fizice – cu ajutorul unui fizioterapeut, pacientii urmeaza un program de exercitii fizice in care activitatea aerobica este initial la o intensitate foarte scazuta, si care creste treptat. In unele situatii pacientii se simt mai rau a doua zi dupa o sesiune de exercitii, caz in care se recomanda o pauza de cateva zile si reluarea exercitiilor la o intensitate mai scazuta, urmand apoi ca ritmul sa creasca foarte lent.
  • Tratarea problemelor mentale existente – in peste jumatate din cazurile de pacienti cu oboseala cronica ce dezvolta si o forma de depresie, terapia si tratamentul antidepresiv pot trata cu succes depresia. Desi asta va imbunatati semnificativ viata pacientului, tratarea depresiei nu va vindeca oboseala cronica.
  • Tratarea durerilor existente – durerile cronice pot fi ameliorate prin medicamente antiimflamatorii folosite la tratarea durerilor de cap, muschi sau articulatii. Antidepresivele pot de asemenea avea un rol in diminuarea durerilor cronice. 
  • Tratarea unor eventuale alergii 
  • Terapii experimentale – unele studii indica faptul ca doze mari de acizi grasi omega-3 pot fi de ajutor. De asemenea, se testeaza diverse terapii antivirale, insa gasirea unei solutii definitive este inca departe.

Persoanele ce primesc un diagnostic timpuriu de oboseala cronica tind sa se impace mai usor cu problema. De asemenea, o comunitate formata din familie, prieteni, colegi si personal medical dedicat ce inteleg particularitatile si gravitatea situatiei este absolut cruciala pentru recuperarea macar partiala a persoanelor ce se confrunta cu aceasta afectiune. 

Data fiind ambiguitatea in ceea ce priveste cauzele si tratamentul pentru sindromul oboselii cronice, optiunile de terapie variaza de la pacient la pacient si est importanta prezenta unui medic ce intelege particularitatile fiecarui caz in parte si poate sugera cele mai eficiente metode de a lupta cu boala.

Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-fatigue-syndrome/symptoms-causes/syc-20360490
https://www.health.harvard.edu/a_to_z/chronic-fatigue-syndrome-a-to-z
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/chronic-fatigue-syndrome-cfs