Ce este hernia de disc

Hernia de disc este o problemă ce apare la una dintre pernuțele cu consistență cauciucată (discuri) care se așează între oasele individuale (vertebrele) care stivuite formează coloana vertebrală.

Un disc intervertebral are doua componente: inelul fibros si nucleul pulpos. Hernia apare în momentul în care inelul fibros se rupe, iar nucleul pulpos începe sa se deplaseze prin acea fisură. În cele mai multe cazuri, nucleul ajunge sa preseze un nerv din zona coloanei vertebrale, ceea ce duce la durerile specifice herniei.

Un disc herniat, care poate apărea în orice parte a coloanei vertebrale, poate irita un nerv din apropiere. În funcție de locul unde se află hernia, poate duce la durere, amorțeală sau slăbiciune la un braț sau la un picior.

La multe persoane, hernia de disc nu prezintă simptome. De obicei, nu este necesară operația pentru ameliorarea problemei.

Tipuri de hernie de disc

În funcție de zona în care apare, exista doua tipuri de hernie de disc:

 • hernia de disc cervicala - apare atunci cand este dislocat un disc în zona superioară a coloanei vertebrale, în apropierea gatului;
 • hernia de disc lombara - se manifesta atunci cand este dislocat un disc în zona inferioară coloanei, în apropierea bazinului. Cel mai des des intalnit tip de hernie de disc este cea lombara.

Simptome

Majoritatea discurilor herniate apar în partea inferioară a spatelui, deși pot apărea și la nivelul gâtului. Semnele și simptomele depind de locul în care se află discul și dacă discul apasă pe un nerv. De obicei, afectează o singură parte a corpului.

Dureri la braț sau la picioare. Dacă hernia de disc se află în partea inferioară a spatelui (în zona lombară), de obicei veți simți cea mai mare durere la nivelul feselor, coapsei și a gambei. S-ar putea să aveți durere și în o parte a piciorului. Dacă hernia de disc este în zona cervicală, de obicei, veți simți cea mai intensă durere în umăr și braț. Această durere migrează în braț sau picior atunci când tușiți, strănutați sau vă mișcați în anumite poziții. Durerea este adesea descrisă ca fiind ascuțită.

Amorteala sau furnicaturi. Persoanele care au un disc herniat au adesea amorțeală sau furnicături care radiază în partea corpului deservite de nervii afectați.

Slăbiciune. Muschii serviți de nervii afectati tind sa slabeasca. Acest lucru vă poate determina să vă împiedicați sau să vă afecteze capacitatea de a ridica sau de a ține obiectele.

Puteți avea o hernie de disc fără simptome. Este posibil să nu știi că îl ai decât dacă apare în cadrul unei investigații imagistice la coloană.

Când este necesar să mergeți la medic

Solicitați asistență medicală dacă durerea de pe gât sau din spate călătorește pe braț sau picior sau dacă aveți și amorțeală, furnicături sau slăbiciune.

Deoarece aceasta boala se poate agrava foarte rapid, este important sa te prezinti la medic imediat cum apar primele simptome. Procesul de diagnosticare al hernie de disc va trece prin mai multe etape:

 • Anamneza - Medicul face primele cercetari si intreaba pacientul despre zona în care simte durere, intensitatea ei, dar și exact în timpul căror activități o resimte.
 • Examinarea fizica - Pacientului îi sunt testate reflexele, poziția corpului, abilitatea de a merge pe jos, forța musculară și sensibilitatea la atingere. El poate fi supus unor serii de teste care îl ajuta pe medic sa localizeze mai bine durerea.
 • Testele imagistice - Pentru un diagnostic 100% corect, medicul poate recomanda aceste teste imagistice:
 • radiografia - acest test nu este foarte concluziv în privința diagnosticarii herniei de disc, însă poate fi util pentru a elimina posibilitatea unor alte afectiuni;
 • RMN - rezonanta magnetica nucleara poate determina cu exactitate locația discului herniat, dar și a nervilor afectati;
 • CT - prin tomografia computerizată se obțin numeroase imagini transversale ale coloanei și a tesuturilor din jurul ei; d. mielograma - este cea mai exacta metoda prin care poate fi diagnosticata hernia de disc, însă este o metoda invaziva ce presupune injectarea unui colorant în lichidul cefalorahidian. Odată pus diagnosticul, medicul poate recomanda tratamentul necesar înlăturării acestei afectiuni.


Cauze

Hernia de disc este cel mai adesea rezultatul unei uzuri treptate, legate de îmbătrânire, numită degenerare a discului. Pe măsură ce corpul îmbătrânește, discurile devin mai puțin flexibile și mai predispuse la rupere sau fisurare, chiar și cu o încordare sau o răsucire minoră.

Majoritatea oamenilor nu pot identifica cauza herniei de pe disc. Uneori, folosirea mușchilor spatelui în locul muschilor piciorului și ai coapsei pentru a ridica obiecte grele poate duce la o hernie de disc, așa cum se poate întâmpla și în cazul unei răsuciri și întoarceri în timp ce ridicați ceva greu. Rareori cauza poate fi un eveniment traumatic, cum ar fi o cădere sau o lovitură la spate.


Factori de risc

Factorii care vă pot crește riscul de hernie de disc includ:

 • Greutatea. Excesul de greutate corporală provoacă stres suplimentar pe discurile din partea inferioară a spatelui.
 • Ocupaţia. Persoanele cu locuri de muncă solicitante fizic prezintă un risc mai mare de probleme de spate. Ridicarea repetată, tragerea, împingerea, îndoirea laterală și răsucirea vă pot crește, de asemenea, riscul unei hernii de disc.
 • Genetica. Unii oameni moștenesc o predispoziție spre dezvoltarea unui disc herniat.
 • Fumat. Se crede că fumatul reduce consumul de oxigen pe disc, determinându-l să se descompună mai repede.


Complicații
Rareori, hernia de disc poate comprima întregul canal vertebral, inclusiv toți nervii din cauda equina. Rar, poate fi necesară o intervenție chirurgicală de urgență pentru a evita slăbiciunea permanentă sau paralizia.

În cazul în care boala ramane netratata, hernia de disc poate genera următoarele complicații:

 • durere cronica de spate
 • afectarea mobilitatii sau a simțurilor membrelor - nervii legati de un anumit membru pot fi comprimați de un disc herniat; în cazul herniei de disc cervicale pot fi afectate membrele superioare, iar în cazul herniei de disc lombare, membrele inferioare;
 • sindromul cauda equina - cunoscut și ca sindromul cozii de cal; cel mai grav efect al acestei afectiuni este incontinenta - pierderea controlului asupra vezicii urinare și a colonului;
 • leziuni permanenta ale maduvei - in cazuri foarte rare, discul herniat poate comprima maduva spinarii.


Tratament

Tratamentul conservator - modificând în principal activitățile pentru a evita mișcarea care provoacă durerea și luarea medicamentelor pentru durere - ameliorează simptomele la majoritatea oamenilor în câteva zile sau săptămâni.
Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande câteva ședințe de fizioterapie pentru a vă ajuta cu durerea. Kinetoterapeuții vă pot arăta poziții și exerciții concepute pentru a minimiza durerea în cazul unei hernii de disc.

Puține persoane cu hernie de disc au nevoie în cele din urmă de intervenție chirurgicală. Medicul dumneavoastră vă poate sugera intervenția chirurgicală dacă tratamentele conservatoare nu vă îmbunătățesc simptomele după șase săptămâni, mai ales dacă continuați să aveți:

 • Durere ce nu răspunde la tratament
 • Amorțeală sau slăbiciune
 • Dificultate de a sta sau de a merge
 • Incontinență urinară

În aproape toate cazurile, chirurgii pot elimina doar porțiunea proeminentă a discului. Rareori, întregul disc trebuie eliminat. În aceste cazuri, vertebrele ar putea fi nevoite să fie îmbinate cu o grefă osoasă.

Pentru a permite procesul de fuziune osoasă, care durează luni, hardware-ul metalic este plasat în coloana vertebrală pentru a asigura stabilitatea coloanei vertebrale. În rare cazuri, chirurgul ar putea sugera implantarea unui disc artificial.


Prevenție

Pentru a preveni o hernie de disc, faceți următoarele:

 • Exerciții fizice. Consolidarea mușchilor trunchiului se stabilizează și susține coloana vertebrală.
 • Mențineți o postură bună. Aceasta reduce presiunea asupra coloanei vertebrale și a discurilor. Mențineți spatele drept și aliniat, în special când stați în poziția așezat timp îndelungati. Ridicați obiectele grele în mod corespunzător, făcând picioarele - nu spatele - să efectueze majoritatea lucrărilor.
 • Mențineți o greutate sănătoasă. Excesul de greutate pune mai multă presiune asupra coloanei vertebrale și a discurilor, ceea ce le face mai susceptibile la hernie.
 • Renunțați la fumat. Evitați utilizarea oricăror produse din tutun.Sursa:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/herniated-disk/symptoms-causes/syc-20354095