Ce este gripa?

Gripa este o afectiune respiratorie produsa de virusul gripal. Virozele respiratorii cu care ne intalnim frecvent in sezonul rece sun produse o serie de virusuri care circula in aceeasi perioada a anului, dau simptomatologie asemanatoare gripei dar se deosebesc de aceasta prin evolutia mai usoara si fara complicatii severe. 
Cum se transimte virusul gripal?
Gripa se transmite pe cale aeriană, de la omul bolnav la omul sănătos:
  • Direct prin tuse sau strănut;
  • Indirect prin obiecte proaspăt contaminate (batistă, prosop, veselă, etc.)
Contagiozitatea este mare, dar de scurtă durată ( 2 – 4 zile de la debutul bolii).

Care sunt simptomele?

Boala debuteaza brusc, la 1 – 2 zile de la contactul cu omul bolnav.
Simptome :
  • Febră 39 – 40 grade Celsius;
  • Frisoane;
  • Cefalee (dureri de cap);
  • Dureri musculare;
  • Astenie fizică (slăbiciune);
  • Congestionarea faringelui (roşu în gât);
  • Răguşeală până la afonie (pierderea vocii);
  • Tuse frecventă, uscată, obositoare;
  • Inapetenţă (lipsa poftei de mâncare);
  •  Greţuri. Vărsături;

Cum se trateaza gripa?

Formele comune se tratează la domiciliu, cu repaus la pat, antitermice (paracetamol). Nu se
ia acid acetilsalicilic (ASPIRINA), aceasta poate favoriza apariţia sindromului Reye.
• Consultaţi medicul de familie!
• Gripa severă şi cea complicată se tratează în spital: susţinerea funcţiilor vitale (respiratorie
şi cardio – vasculară), antibiotice în caz de suprainfecţii bacteriene.

De ce se recomanda vaccinul gripal?

Spre deosebire de alte viroze respiratorii, gripa este o afectiune grava, care uneori necesita spitalizare si, uneori poate duce la deces. Fiecare sezon de gripa este diferit pentru ca virusul gripal sufera mutatii si gripa afecteaza diferit persoanele.

Vaccinul gripal ofera cea mai buna protectie impotriva gripei sezoniere si reduce semnificativ raspandirea virusurilor gripale. Cu cat se vaccineaza mai multe persoane, cu atat sunt mai mici sansele ca gripa sa se raspandeasca in comunitate.

Majoritatea persoanelor care fac gripa prezinta simptome moderate de boala. Desi cei mai multi oameni nu au nevoie de spitalizare sau tratament antiviral si scapa de gripa in mai putin de doua saptamani, exista si persoane mai vulnerabile, ce prezinta un risc crescut de a dezvolta complicatii grave, chiar fatale: pneumonie, bronsita, infectii ale sinusurilor si infectii ale urechii, dar si de encefalopatie. 

De asemenea, gripa poate agrava problemele de sanatate cronice preexistente. De exemplu, la persoanele cu astm, gripa poate declansa o exacerbare, in timp ce la persoanele cu insuficienta cardiaca congestiva poate agrava simptomele. 

Cine ar trebui sa se vaccineze?

Pentru o mai buna protectie sociala si evitarea epidemiilor de gipa, vaccinul antigripal ar trebui facut de toata lumea incepand cu varsta de 6 luni, in fiecare sezon. Vaccinarea ca masura de preventie impotriva gripei este deosebit de importanta pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta complicatii legate de gripa. Trebuie mentionat ca vaccinara protejeaza persoana vaccinata numai fata de virusurile gripale circulante in sezonul respectiv, cuprinse in vaccin, si nu fata de toate tipurile de virusuri care dau simpotomatologie asemanatoare gripei dar au evolutie mai usoara.

Categorii care au prioritate la vaccinarea antigripala:

1. femeile însărcinate în orice etapă a sarcinii

2. copii cu vârsta între 6 luni și 5 ani

3. persoanele cu vârsta de peste 65 de ani

4. persoanele care suferă afecțiuni medicale cronice și afecțiuni imunosuspensive.

5. personalul medical.

Conform rapoartelor din sanatate, vaccinarea antigripala poate oferi protectie pentru 70-90% din populatia sanatoasa si poate atenua gravitatea manifestarii si complicatiile asociate gripei pentru 60-80% din populația varstnica.

Cine nu trebuie sa se vaccineze?

Desi sunt foarte rare, exista si cazuri in care vaccinul antigripal nu poate fi recomandat anumitor persoane. Aceasta decizie se ia de catre medic in functie de factori ca: varsta, starea de sanatate si orice alergii severe la vaccinul gripal sau la componentele sale. 
Discuta cu medicul de familie inainte de a te vaccina daca:
•    Ai alergie la oua sau la alte componente ale vaccinului 
•    Ai sau ai avut Sindromul Guillain-Barre (o boala severa paralizanta)
•    Ai o stare generala proasta


Cand trebuie sa ma vaccinez?

Având în vedere preconizările specialiștilor referitoare la agresivitatea virusurilor gripale din acest an, este bine ca imunizarea să se facă în presezon. Mai ales că imunitatea nu apare imediat după administrarea vaccinului ci are nevoie de doua saptamani pentru instalare.
De ce trebuie repetat vaccinul in fiecare an?
Sunt  doua motive pentru care vaccinul gripal trebuie facut in fiecare sezon de gripa. In primul rand, raspunsul imun al organismului la vaccin scade in timp, iar administrarea anuala ofera o protectie optima. In al doilea rand, virusurile gripale sufera mutatii in timp, iar continutul vaccinului gripal este revizuit in fiecare an si, uneori, este actualizat pentru a tine pasul cu modificarile virusurilor gripale. Pentru cea mai buna protectie, toata lumea, incepand cu varsta de 6 luni, ar trebui sa se vaccineze in fiecare an.

Cum actioneaza vaccinul gripal?

Vaccinurile gripale determina organismul sa secrete anticorpi impotriva virusurilor gripale, in aproximativ doua saptamani dupa administrare. Acesti anticorpi asigura o protectie impotriva infectiei cu virusurile incluse in vaccin.

Vaccinul impotriva gripei sezoniere protejeaza impotriva virusurilor gripale care, conform cercetarilor in domeniu, vor circula in timpul sezonului gripal din anul viitor. Vaccinurile gripale traditionale (trivalente) sunt facute pentru a oferi protectie impotriva a trei virusuri gripale: un virus gripal A (H1N1), un virus gripal A (H3N2) si un virus gripal B. De asemenea, exista vaccinuri facute pentru a proteja impotriva a patru virusuri gripale – vaccinuri tetravalente. Acestea ofera protectie impotriva acelorasi virusuri ca vaccinul trivalent la care se adauga un virus suplimentar B.

Poti face gripa de la vaccin?

NU, acesta este un mit! In realitate, vaccinul gripal nu poate provoca gripa. Vaccinurile gripale care sunt administrate injectabil sunt facute in doua moduri: 
•    Cu tulpini gripale inactivate, deci nu sunt infectioase si nu te pot imbolnavi
•    Fara niciun virus gripal, cum este cazul vaccinului gripal recombinant 

Vaccinul gripal nu provoaca gripa, insa poate avea o serie de reactii adverse usoare, de scurta durata, precum: 
  • Ulceratie, roseata sau umflaturi in zona in care vaccinul a fost administrat
  •  Febra (usoara)
  •  Dureri musculare

Exista mai multe optiuni de vaccin la dispozitie, insa cel mai important lucru este ca toate persoanele, incepand cu varsta de 6 luni, sa se vaccineze impotriva gripei, in fiecare an. Daca ai intrebari despre vaccinul antigripal, discuta cu medicul de familie!


Surse:
https://www.cdc.gov/flu/
https://www.reginamaria.ro/
https://www.mayoclinic.org/