Prezentare generală

Vitamina D este necesară pentru creșterea și menținerea oaselor sănătoase. Asta deoarece componenta principală a osului, calciul poate fi absorbit de corp doar în prezența vitaminei D. Pentru a sintetiza vitamina D, corpul nostru are nevoie de lumina directă a soarelui care transformă o substanță chimică din piele într-o formă activă a acestei vitamine (calciferolul).

Vitamina D nu se găsește în multe alimente, dar o  puteți asimila din lapte, cereale îmbogățite cu vitamine și pești grași, precum somon, macrou și sardine.


Cantitatea de vitamina D produsă de piele depinde de mulți factori, inclusiv ora din zi, anotimp, pozitionare geografică și pigmentarea pielii. În funcție de zona în care locuiți și de stilul dvs. de viață, producția de vitamina D ar putea scădea sau dispărea complet în lunile de iarnă. Protecția solară, deși importantă pentru prevenirea cancerului de piele, contribuie la scăderea producției de vitamina D.
Adesea, adulții mai în vârstă nu se expun suficient de mult la lumina soarelui și întâmpină probleme în absorbția vitaminei D, astfel încât este necesara suplimentarea dietei cu multivitamine ce conțin vitamina D pentru a  ajuta la îmbunătățirea sănătății oaselor. 
Cantitatea zilnică recomandată de vitamina D este de 400 de unități internaționale (UI) pentru copii până la vârsta de 12 luni, 600 UI pentru vârste între 1 și 70 de ani și 800 UI pentru persoanele de peste 70 de ani.

Deficiența de vitamina D

Vorbim despre un deficit de vitamina D atunci când nivelul de vitamina D din organism este prea mic. Acest lucru face ca oasele să devină subțiri, fragile sau cu diformități. Vitamina D pare să joace de asemenea un rol în producția de insulină și funcția imunitară - și modul în care aceasta se referă la prevenirea bolilor cronice și a cancerului - dar acest lucru este încă în fază de cercetare. 

Nivelurile scăzute de vitamina D au fost asociate cu atât de multe boli aparent fără legătură, încât a fost nevoie de timp ca medicii să-și dea seama exact ce se întâmplă. Cum ar putea fi nivelul scăzut al unui tip de molecule responsabil pentru creșterea riscului de diabet, boli de inimă, cancer, boli autoimune, declin cognitiv, complicații ale sarcinii, boli osoase, alergie și chiar fragilitate?

Studii recente au dovedit, de asemenea, că nivelurile scăzute de vitamina D în timpul sarcinii sau la nou-născut crește riscul pe termen lung ca bebelușul dă dezvolte o susceptibilitate la schizofrenie, diabet și scleroză multiplă și, chiar riscul ca mai târziu în viață să sufere de boli cronice, inclusiv boli de inimă, cancer, sindrom metabolic și îmbătrânire prematură.

Vitamina D ajută genele să funcționeze eficient

Pentru a intelege cum functioneaza vitamina D, amintiți-vă că fiecare aspect al vostru este foarte mult determinat genetic. Fiecare organ și reacție chimică din corp are la bază un set de gene care guvernează funcționarea lui în mod corespunz[tor. Cu o moștenire genetică bună ai toate șansele să trăiești o viață lungă și sănătoasă. La polul opus, poți proveni dintr-o familie cu predispoziție genetică la boli de inimă, sensibilitate la cancer sau tulburări de dispoziție precum depresia și anxietatea.

Dar, în ciuda predispozițiilor genetice către anumite condiții, ducând un stil de viață sănătos, îți poți „regla” genele, astfel încât organul pe care îl controlează să funcționeaze cât mai eficient, reducând astfel riscurile de sănătate date de moștenirea ta genetică. 

Se pare că, la nivel genetic, vitamina D afectează foarte multe părți ale corpului aparent fără legătură. În prezent, se estimează că undeva între 200 și 2000 dintre genele noastre răspund într-un fel sau altul la vitamina D. Ca să reformulăm, dacă nivelul de vitamina D este bun, genele funcționează mai eficient. Dacă vitamina D este insuficientă, toate funcționează slab, iar expresia genetică a genelor care funcționează slab rezultă într-o incidență crescută a bolilor cronice. 

Mai mult decât atât, nivelul de vitamina D al unei femei însărcinate poate „imprima” susceptibilități genetice asupra fătului în curs de dezvoltare. Nivelul scăzut de vitamina D în timpul sarcinii crește riscurile ca uni nou-născut să dezvolte mai târziu autism, schizofrenie, scleroză multiplă și o varietate de boli cronice care compromit calitatea vieții.

Rolul vitaminei D în funcționarea sitemului imunitar

Cercetătorii de la Universitatea din Edimburgh au descoperit că vitamina D afectează printre altele și celulele cheie ale sistemului imunitar: celulele T (limfocitele).

Echipa Universității din Edinburgh s-a concentrat asupra modului în care vitamina D afectează un anumit mecanism în sistemul imunitar al organismului, și anume capacitatea celulelor dendritice de a activa celulele T. Limfocitele (celulele T) care distrug bacteriile si virusurile din organism, sunt mai putin active in cazul pacientilor care au concentratii reduse de vitamina D. Aceste celule nu se pun în miscare decât dacă receptorii lor identifică vitamina D în fluxul sanguin. În absența acestei vitamine în cantitate suficientă, limfocitele rămân în repaos. Prezența vitaminei D le activează pentru a se deplasa către locul infecției.

Dozaj și efecte secundare

Fara vitamina D, oasele pot deveni moi, subțiri și fragile. O cantitate prea mică de Vitamina D duce osteoporoză și creează medii favorabile pentru unele tipuri de cancer. Dacă nu asimilați suficientă vitamina D prin expunerea la lumina soareluii sau din surse alimentare, este posibil să aveți nevoie de suplimente de vitamina D.
Doza zilnică recomandată de vitamina D este de 400 de unități internaționale (UI) pentru copii până la vârsta de 12 luni, 600 UI pentru vârste între 1 și 70 de ani și 800 UI pentru persoanele de peste 70 de ani.
Cu toate acestea, prea multă vitamina D poate fi dăunătoare. Copiii cu vârsta de 9 ani și mai mari, adulții și femeile însărcinate și care alăptează care iau mai mult de 4.000 UI pe zi de vitamina D ar putea prezenta:

  • Greaţă
  • Vărsături
  • Apetit slab
  • Constipație
  • Slăbiciune
  • Pierdere în greutate
  • Confuzie
  • Dezorientare
  • Probleme de ritm cardiac
  • Afectarea rinichilor




Surse:
https://wholehealthchicago.com/2013/07/22/mayo-clinics-stunning-vitamin-d-research/
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-d/art-20363792
https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190417111440.htm