Ce este zincul?

Zincul este un mineral esential, care se gaseste in tot organismul. Este considerat esential deoarece este nevoie de el in organism, chiar daca in cantitati mici de zinc. Chiar daca organismul uman nu poate stoca excesul de zinc, acesta poate ajunge in organism prin intermediul unei diete echilibrate. Exista multe surse de zinc, printre care se numara carnea rosie, carnea de pasari crescute la curte, dar si carnea de peste. 

Vegetarienii pot avea nevoie de pana la 50% mai mult zinc decat o persoana care consuma carne, din cauza faptului ca zincul in legume este destul de rar intalnit. Printre cele mai bogate alimente in zinc se numara:
  • Stridiile
  • Carnea de vita
  • Fasolea fiarta, conservata
  • Crabul
  • Homarul
  • Carnea de porc macra, gatita
  • Orezul salbatic
  • Mazarea verde
  • Iaurtul
  • Nucile pecane
  • Arahidele prajite
Zincul este foarte important in organism, in special pentru ca ajuta la vindecarea ranilor si pentru mentinerea unor simturi active, ca gustul si mirosul.
In cazul in care nu consumati cantitatile necesare de zinc, puteti avea probleme la nivelul inaltimii, o capacitate redusa de a simti gustul alimentelor, dar si probleme la nivelul organelor reproducatoare.

De ce este important zincul in organism?

In primul rand, zincul trebuie consumat pentru a preveni deficienta de zinc si consecintele acesteia, care nu sunt dintre cele mai placute. De asemenea, zincul este cel care stimuleaza sistemul imunitar, sustine cresterea si sanatatea nou-nascutilor. Zincul este folosit pentru numeroase afcetiuni, printre care prevenirea si tratarea infectiilor respiratorii, ale infectiilor vezicii biliare, dar si pentru leziuni grave la nivelul capului. 

Daca nu consumati zinc destul de mult pentru nevoile pe care le aveti, este indicat sa apelati la suplimentele cu zinc. Un numar mare de persoane consuma suplimente cu zinc pentru a trata boala de ochi numita degenerare maculara, pentru orbirea noctura si pentru cataracta. Acesta joaca un rol cheie in mentinerea vederii si este prezent la nivelul ochilor in concentratii foarte mari. Deficitul de zinc poate altera vederea, iar deficienta severa se poate manifesta prin modificari ale retinei, mai exact zona in care se focalizeaza imaginea. 

Zincul s-a dovedit a fi benefic si in cazul astmului, diabetului zaharat, tensiunii arteriale crescute, dar si in cazul unor afectiuni nervoase. In aceasta ultima categorie se incadreaza anorexia nervoasa, tulburarea obsesiv-convulsiva, depresia, depresia datorata unei sarcini, ADHD sau dementa. 

Cercetarile confirma faptul ca deficienta de zinc poate duce la aparitia prediabetului, deoarece acesta joaca un rol foarte important in productia de insulina. Acesta regleaza nivelul de zahar din sange, datorita legaturii pe care o are cu insulina, care este depozitata in pancreas si eliberata cand glucoza ajunge in sange. Consumul de zinc permite folosirea enzimelor digestive, necesare pentru legatura dintre insulina si celule. Astfel, glucoza poate fi folosita drept combustibil, fara sa fie stocata ca grasime in organism
Sustine fertilitatea femeilor si barbatilor

Deficienta de zinc afecteaza fertilitatea


Asa cum am mentionat, dificitul de zinc poate provoca unele disfunctionalitati la nivelul organelor reproducatoare, atat feminine, cat si masculine. Barbatii folosesc deseori suplimente cu zinc pentru o fertilitate crescuta, disfunctie erectila si in cazuri de prostata marita. De asemenea, in cazul in care se confunta cu o deficienta de zinc, barbatii se pot confrunta cu scaderea semnificativa a nivelului de testosteron, ceea ce produce probleme la nivelul fertilitatii si libidoul scazut. 

Zincul are un impact pozitiv si asupra feritilatii femeilor, deoarece in timp procesului de ovulatie este nevoie de zinc. In cazul in care femeile sufera un deficit de zinc, ovulele nu se pot matura corespunzator, iar ovulatia nu este realizata cu succes.

Beneficiile suplimentelor de zinc pentru organism

Administrarea pe cale orala a zincului poate fi benefica pentru tratarea osteoporozei, a chisturilor ovariene, artritei reumatoide, a rozaceei, psoriazisului, eczemelor si chiar pentru tratarea acneei. Desi este un subiect sensibil, s-a dovedit ca zincul poate ajuta la prevenirea cancerului, printre care cel esofagian, de colon rectal, la stomac sau cerebral. 

De asemenea, poate ajuta la stagnarea diferitelor tipuri de cancer care au recidivat, cum ar fi la cap, gat sau nas. Fiind un agent antiinflamator si antioxidant eficient, prin care se reduce stresul oxidativ si de dezvoltare a anumitor boli, se incadreaza in lista tratamentelor naturale pentru cancer. In aceasta privinta, beneficiile zincului se manifesta cel mai bine la persoanele in varsta si constau in capacitatea sa de a sustine diviziunea celulara sanatoasa, de a preveni cresterea tumorilor si a mutatiilor celulare canceroase ce pot aparea.

Zincul poate preveni inflamarea mucoasei tractului digestiv, complicatiile ce ar putea aparea in cazul tratamentului cu chimioterapie, anemia sau complicatiile ce pot aparea in timpul sarcinii. 

Ajuta la vindecarea si protejarea pielii

Aplicat pe piele, zincul trateaza acneea, ulecele ce apar din cauza diabetului, negii, ranile si amelioreaza semnele de imbatranire a pielii. Acesta functioneaza ca un antioxidant la nivelul pielii, desi nu este. Protejeaza pielea impotriva radicalilor liberi si sustine productia de colagen, in special atunci cand pielea este expusa la lumina UV, poluare sau alte situatii. In cazul ranilor, procesul de vindecare este putin diferit. 

Cantitatea de minerale din organism este cea care practic inconjoara rana respectiva, o acopera si cotroleaza inflamatia, in timp ce productia de celule noi are loc. Datorita capacitatiile sale de a controla inflamatii,e zincul este un bun tratament pentru acnee. In acelasi timp, poate reduce cantitatea de sebuum produsa de piele, ceea ce inseamna ca previne blocarea porilor.


Spre deosebire de majoritatea produselor pentru protectie solara, care contin ingrediente chimice, oxidul de zinc blocheaza lumina UV si nu ii permite contactul acestora cu pielea. Chiar daca zincul actioneaza ca un scut de protectei pentru piele, acesta nu va ramane alb pe piele, ci este absorbit intr-o oarecare masura de piele. 

Acest lucru este benefic pielii, in special pentru ca este foarte putin probabil sa apara iritatii. Este unul dintre motivele pentru care oxidul de zinc, un compus al zincului, se gaseste in produsele de protecte solara pentru copii, dar si pentru adultii cu pielea sensibila. 

Produse care contin zinc

In paste de dinti si in apa de gura se gaseste citratul de zinc, care previne formarea plagii dentare si aparitia gingivitei. Foarte multe produse contin zinc, insa mai pot contine si un alt metal, cadamiu. Acest lucru se datoreaza faptului ca zincul si cadamiul sunt oarecum asemanatoare din punct de vedere chimic, iar de cele mai multe ori apar impreuna in diverse alimente. 

Desi zincul este benefic sanatatii, cadamiul consumat inexces poate duce a aparitia insuficientei renale. Este indicat sa consumati gluconat de zinc, care contine cele mai scazute niveluri de cadamiu. 

Zincul sustine dezvoltarea si ingrijirea corpului uman si este prezent in numeroase sisteme si reactii bilogice, fiind necesar pentru coagularea sangelui si buna functionare a tiroidei. Pe langa sursele de carne cunoscute drept surse bogate de zinc, acesta se mai gaseste in cantitati mari si in fructele de mare, in produsele lactate, nuci, legume si cereale integrale. 

Zincul est un bun remediu pentru raceala si gripa

Deseori, zincul este luat ca remediu natural pentru combaterea racelilor si a simptomelor de boala. Atunci cand este consumat in cure de cate 5 luni, zincul poate reduce riscul de a va imbolnavi de raceala obisnuita, iar in cazul racelilor deja instalate, va poate accelera procesul de vindecare. 

Cercetarile arata ca poate interfera cu procesul prin care apare mucusul si in care bacteriile se formeaza in pasajele nazale. Zincul ionic are un efect antiviral si calmeaza aceste efecte.

Zincul sustine dezvoltarea si refacerea masei musculare

In cazul sportivilor, zincul joaca un rol esential in procesul de crestere si de reparare a musculaturii. Acesta este crucial pentru diviziunea celulara si cresterea celulara, ceea ce ii ofera organismului posibilitatea de a se vindeca si de a rezista unei presiuni mai mari, ca cea din timpul antrenamentelor. 

Asa cum am mentionat anterior, zincul ajuta la eliberarea si la cresterea nivelului de testeosteron din organism, dar si la sustinerea eliberarii de insulina, lucruri care ajuta la imgobatirea si la modelarea masei musculare, dar si la mentinerea unui metabolism sanatos.

Zincul in perioada sarcinii si alaptarii

Printre beneficiile zincului pentru organism se numara si acela ca este sigur si este indicat sa fie folosit in perioada sarcinii, dar si in perioada alaptarii. Bineinteles, cantitatile administrate trebuie sa fie cele recomandate de medic, mai exact nu mai mult de 40mg pe zi. Copilul va putea lua zincul din laptele matern, ceea ce il va ajuta in procesul de crestere, dar si in stabilizarea sistemului imunitar.

Poate preveni autismul

In urma unui studiu s-a constatat ca persoanele cu autism au un nivel de zinc mai scazut, comparativ cu persoanele care nu sufera de aceasta afectiune. In cadrul studiului, semnele autismului ca sensibilitatea, hiperactivitatea, lipsa atentiei, contactul vizual, sensibilitatea la sunet si convulsiile, au scazut dupa ce persoanele respective au consumat zinc si vitamina B6 ca tratament. De asemenea, s-a mai demonstrat ca tratamentul cu zinc prenata a prevenit aparitia unor comportamente asemanatoare autismului la copii.

Efectele adverse ale zincului

Ca orice alta substanta folosita in exces, zincul poate provoca si el anumite efecte adverse, pe care ar fi indicat sa le evitati. Persoanele cu un nivel scazut de zinc ar trebui sa consume suplimente cu zinc. Este indicat consumul suplimentelor cu zinc la aparitia primelor semne de raceala, astfel incat aceasta sa fie una de scurta durata. Cu toate acestea, incercati sa nu folositi zinc intranazal, care este asociat cu pierderea mirosului. Printre alte efecte secundare ce pot aparea in urma excesului de zinc se mai numara:
  • Indigestie
  • Diaree 
  • Dureri de cap
  • Greata
  • Varsaturi
De asemenea, cand este administrat pe cale orala, zincul mai poate provoca aparitia deficientei de cupru. Un nivel scazut de cupru in organism poate produce unele probleme neurologice, ca senzatia de amorteala la nivelul mainilor si picioarelor, dar si slabiciunea acestora.

In ceea ce priveste interactiunile cu alte substante, zincul nu este recomandat in timp ce urmati un tratament cu antibiotice. Zincul poate interfera cu capacitatea acestora de a lupta impotriva bacteriilor din organism, reducand refectele pe care le-ar putea avea. De asemenea, medicamentele pentru atrita reumatoida pot fi afectate de consumul de zinc si chiar reduse pana la zero. Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa consultati un medic inainte de a decide sa luati suplimente cu zinc.

Zincul este un mineral esential pentru viata, iar beneficiile sale pentru sanatate sunt nenumarate, desi majoritatea nu sunt cunoscute de publicul larg. De la piele, imunitate si boli care pot parea incurabile la prima vedere, zincul poate juca un rol important, in aproape orice problema. Incercati sa consumati cat mai multe alimente care au in compozitia lor zinc sau cel putin sa ii solicitati medicului un supliment, iar acesta poate decide daca intr-adevar aveti nevoie. De asemenea, este bine de stiut ca nu trebuie sa faceti exces de zinc, iar ca deficitul este foarte usor de reglat, in special daca este descoperit la timp.


Surse:
https://www.health.harvard.edu/blog/zinc-for-the-common-cold-not-for-me-201102171498
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-982/zinc
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-zinc/art-20366112